BiH
0

Komšić: Da bi dobila tužbu protiv Srbije, Hrvatska mora tražiti sve necenzurirane transkripte

FENA
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić reagirao je danas na tvrdnje iznesene u pismu glavnog tužitelja u suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom (ICTY) sir Geoffreya Nicea da je u postupku pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu Srbija zatajila neke od ključnih dokaza svoje uloge u ratu u BiH 1992. -1995. godine.

Zatajivanjem dokaza, postali su nedostupni dijelovi transkripata sa sjednica Vrhovnog vijeća obrane, a u dogovoru s Carlom del Ponte.

-Naravno da smo svi veoma osjetljivi na ovakve tvrdnje koje dodatno pojačavaju frustracije vezane za presudu Međunarodnoga suda pravde. Po meni, ključna stvar i jedino što se sada može učiniti je postupanje države Hrvatske i njenog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde, navodi u saopćenju član bh. predsjedništva Komšić.

On ističe kako Hrvatska mora iskoristiti sve mehanizme i relevantne međunarodne institucije, uključujući i Vijeće sigurnosti UN-a, te tražiti i dobiti sve necenzurirane transkripte Vrhovnog vijeća obrane Savezne Republike Jugoslavije i to u razdoblju od sukoba u Sloveniji do potpisivanja Daytonskog sporazuma. Zločini i genocid se provodio u Hrvatskoj i u BiH kontinuirano od 1991. do 1995. godine.

Komšić je mišljenja kako samo na taj način Hrvatska može dobiti tužbu protiv Srbije, a BiH može doći do novih dokaza koji bi dali dovoljno pravnih razloga i dokaza za obnavljanje postupka.

-Iz tih razloga smatram da je sasvim opravdano da bh. tim, koji je već prošao mukotrpan i mučan postupak suđenja i presuđivanja po tužbi protiv Srbije, pruži svu potrebnu pomoć kolegama iz Hrvatske, ako oni to ocijene potrebnim, naveo je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.