BiH
129

Komšić: Bojim se da će se građani sami organizovati i rješavati sigurnosnu situaciju

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Građani Sarajeva ne mogu sigurno hodati ulicama glavnog grada BiH. Sigurnosna situacija u Sarajevu je složena i svi smo svjedoci nemilih događaja poput pucnjava, ubistava, ranjavanja, tuča, krađa i ujeda pasa. Potrebno je hitno reagirati, poručio je na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Sarajevo je postalo Divlji Zapad. Prije dva dana na Vratniku je ubijen mladić usred dana. Isti dan razbojnik je pokušao opljačkati Intesa Sanpaolo banku u najprometnijoj gradskoj ulici. Tu je i saobraćajna nesreća u kojoj je poginula žena, majka sedmero djece. Kako je rekao Komšić, automobilom ju je udario višestruki počintelj saobraćajnih nesreća. Na istom mjestu stradao je i srednjoškolac.

"Problem razjarenih čopora pasa i dalje je aktuelan iako su najavljivane aktivnosti nadležnih i obećavali su da će problem biti riješen u septembru. Povećan je broj krađa vozila, džeparenja u sredstvima javnog prevoza, pljački kladionica i trgovina, provala u stanove... Ulice Sarajeva postale su poligon za utrke vozila i motocikala. Pojedini vozači divljaju ulicama, voze slalome, ne samo da zastrašuju građane već ih gaze i to se dešava svaki dan", rekao je gradonačelnik Sarajeva.

Pozvao je sve odgovorne da se odmah uključe u rješavanje ovih problema te je predložio mjere.

"Potrebna je stalna prisutnost policajca na gradskim ulicama, saobraćajnicama i u centralnim i perifernim naseljima grada, a ne njihov izlazak po sistemu ad hoc i nakon nemilog događaja, kako se sada dešava. Također, izlazak policijskih patrola sa rotacijom, koje će 24 sata dnevno kružiti gradskim kvartovima, ulicama i saobraćajnicama. Znamo da ne mogu pokriti sva mjesta, ali ovako će biti blizu građana. Potrebno je uspostaviti rezervni sastav policije i aktiviranje civilne zaštite. Mi nemamo gradsku policiju. Ako se ne formira bojim se da će građani uzeti stvar u svoje ruke, sami se organizovati i riješiti probleme", rekao je Komšić.

Gradonačelnik smatra kako je potrebno uvesti saobraćajne kontrole vozila, pješaka i ostalih učesnika u saobraćaju, te da nije dovoljna samo radarska kontrola koja služi za naplatu kazni. Treba preventivno djelovati, istakao je.

"U vozilima KJKP GRAS potrebno je zaštiti građane. Dio kontrolora treba se obučiti za zaštitare i treba postaviti videonadzor. Dužni su da štite svoje klijente, u ovom slučaju građane. Naočigled svih razbojnici pljačkaju građane, a ako neko pogrešno poništi kartu revizori ga izbace iz vozila i kazne. Imaju 700 radnika viška, neka ih preorganizuju", naglasio je Komšić.

Gradonačelnik Sarajeva predlaže da se dodijeli veća ovlast i materijalna podrška policiji i organima pravosuđa kako bi krenuli u borbu protiv rastućeg kriminaliteta u gradu.

"Policija je brojčano i materijalno ograničena. Potrebna su im sredstva da se obuče. Naša policija je sposobna i odlučna. Sve je počinioce krivičnih djela pronašla i privela. Oni su dokazali da su sposobni jer su odbranili ovaj grad tokom agresije, ali moraju imati podršku pravosudnih organa koji puštaju kriminalce na slobodu pod izgovorom da nema mjesta u zatvoru, a to je nedopustivo", istakao je Komšić.

Predložio je i da se višestrukim saobraćajnim prijestupnicima putem zakonske regulative onemogući upravljanje vozilima na duži vremenski period. Također, gradonačelnik Sarajeva pozvao je ministra unutrašnjih poslova KS, policijskog komesara, čelnike Vlade KS i općina, civilne zaštite, pravosuđa i socijalnih službi da organizuju zajednički sastanak na kojem će ozbiljno razmotriti ove probleme, napraviti strategiju i djelovati.

"Odbijam nastojanja da se gnjev i zabrinutost građana umiruju tvrdnjama kako se slične stvari redovno događaju u svim većim evrpskim i svjetskim gradovima. Naprotiv, želim da Sarajevo bude model mirnog i sigurnog života", poručio je Komšić.