Vlada u raskoraku
28

Kompletnoj upravi Željeznica FBiH istekao mandat: Gdje je "zapelo" u imenovanju direktora?

I. Č.
Enis Džafić (Foto: H. M./Klix.ba)
Enis Džafić (Foto: H. M./Klix.ba)
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić želi po svaku cijenu vidjeti aktuelnog direktora Enisa Džafića na čelnoj poziciji Javnog preduzeća Željeznice FBiH, ali je za realizaciju tih želja neophodno prvo imenovati podobne članove Nadzornog odbora. Vlada FBiH zasjeda 22. oktobra.

U JP Željeznice FBiH prvo je istekao mandat direktoru pa potom i Nadzornom odboru. Iako bi to odgovornom sazivu Vlade FBiH trebalo da bude razlog za zabrinutost, premijer Novalić se ne uzrujava. Naprotiv, upravo je to čekao da riješi svoj problem.

Problem se javio zato što članovi Nadzornog odbora, kojima je sada već istekao mandat, nisu podržavali imenovanje trećerangiranog kandidata za čelnu poziciju u JP Željeznice FBiH Enisa Džafića, već prvorangiranog Rešada Mandžu.

Vlada FBiH je na sjednici održanoj 3. septembra dala prethodnu saglasnost da se za generalnog direktora imenuje Enis Džafić. Nadzorni odbor, potom, nije postupio po datoj saglasnosti. Imenovali su generalnog direktora Rešada Mandžu.

Premijer Fadil Novalić je želio smjenu članova Nadzornog odbora kako bi bili izabrani vršitelji dužnosti, na period od tri mjeseca, koji bi postupili po željama aktuelnog saziva Vlade FBiH kada je riječ o imenovanju čelnika JP Željeznice FBiH.

Federalna vlada je na protekloj sjednici, održanoj 16. oktobra 2020. godine, utvrdila kriterije, pokrenula postupak i utvrdila tekst javnog oglasa vezanog za imenovanje članova Nadzornog odbora JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo.

Na predstojećoj sjednici Vlade FBiH, zakazanoj za 22. oktobar, trebalo bi da se imenuju novi članovi Nadzornog odbora JP Željeznice FBiH, ali i da se razmatraju imenovanja u desetak drugih javnih preduzeća u Federaciji BiH.

Ministar saobraćaja Denis Lasić izjavio je za Klix.ba da je u JP Željeznice FBiH specifična situacija jer nije završena konkursna procedura za izbor generalnog direktora, zbog čega će se što prije morati imenovati Nadzorni odbor.

"Moramo imati Nadzorni odbor, moramo raspravljati o informaciji. Ako zauzmemo stav da Nadzorni odbor nije postupao u skladu s Vladom, onda vjerovatno ide smjena. Ali moramo ga imati u formi nacrta", kazao nam je Lasić.

I Enis Džafić i Rešad Mandžo bili su kandidati Stranke demokratske akcije, ali je u ovom slučaju riječ o sukobu unutarstranačkih frakcija, u okviru kojeg je dominantnija frakcija Fadila Novalića.

U naumu da ponovo imenuje Enisa Džafića neće mu smetati čak ni to što godišnji izvještaji o poslovanju JP Željeznice FBiH za 2016., 2017. i 2018. godinu nisu prihvaćeni na protekloj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.