Počela sjednica
0

Komisije dale zeleno svjetlo za imenovanje Amidžića, na zakon o VSTV-u prihvaćena dva amandmana NS-a

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH je dala zeleno svjetlo za imenovanje Srđana Amidžića na mjesto ministra finansija BiH, međutim dogovoreno je da prvo budu usvojeni zakoni sa amandmanima koji su dobili podršku, nakon čega će tek biti imenovan ministar finansija.
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma BiH je podržala dva amandmana na Zakon o VSTV-u koji su ranije bili sporni. Zatim je druga komisija dala podršku za Amidžića te je počela sjednica Predstavničkog doma.

Na dnevnom redu 10. sjednice Predstavničkog doma naći će se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH i Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH.

Dnevni red
Dnevni red
Dnevni red
Dnevni red

Sjednicu možete pratiti uživo na YouTube kanalu BHRT-a.

Nakon toga se očekuje održavanje hitne sjednice na kojoj bi Amidžić bio imenovan, kako je i dogovoreno na jutrošnjem sastanku koalicionih partnera na državnom nivou.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u je ranije bio sporan međunarodnoj zajednici zbog amandmana koji su uloženi na Vijeću ministara BiH, a koji bi otežali funkcije te institucije.

Svi amandmani, uključujući i one SNSD-ove su jučer pali na komisiji, a danas nakon sastanka u Istočnom Sarajevu su usvojeni amandmani Naše stranke koji koriguju zakon. Amandmane je uputio Predrag Kojović i dobili su zeleno svjetlo EU.

Tokom dana bi se trebala oglasiti i Delegacija EU o ovom pitanju, s obzirom na to da su imali zamjerke na SNSD-ove ranije amandmane.

Mi smo tokom dana tražili od OSCE-a da se očituje po pitanju amandmana i oni su stava da zakon treba biti usvojen onako kako ga je podržala Venecijanska komisija 2020. godine.

Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH je već usvojen u prvom čitanju, ali je bilo potrebno usvojiti ga u skladu sa EU standardima s obzirom na to da međunarodna zajednica nije bila zadovoljna usvojenim.

Imenovanje Amidžića je ranije također bilo sporno, odnosno dogovoreno je da ide zajedno sa setom reformskih zakona. Međutim, nakon današnjeg sastanka dogovoreno je da se prvo usvoje zakoni koji su već u parlamentarnoj proceduri. Nakon toga će se zakazati posebna sjednica na kojoj će biti imenovan novi ministar finansija Srđan Amidžić.

Također, Kolegij Predstavničkog doma je danas dogovorio održavanje naredne, hitne sjednice sa dodatnim zakonima u ponedjeljak. To podrazumijeva zakon o sudovima i zakon o sukobu interesa.