BiH
0

Komisija osuđuje vandalizam i oštećenja izazvana na Starom mostu

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika oštro osuđuje posljednji vandalski događaj u Mostaru i oštećenja izazvana na Starom mostu koji je jedan od dva dobra iz BiH upisana na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

U saopćenju Komisije se navodi da je BiH, potpisivanjem Konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine, preuzela obvezu da će očuvati ne samo dobra svjetske baštine koja se nalaze u BiH, već i da će zaštiti i nacionalnu baštinu, te je stoga "svaka vrsta devastacije nacionalnih spomenika, razbijanjem prozora, ispisivanjem grafita, oštećenje natpisa, skrnavljenjem grobalja, vandalizam koji zaslužuje osudu svih stanovnika BiH“.

U vezi s tim, Komisija apeluje na pravosudne organe da se poduzmu potrebne aktivnosti, uključujući i primjereno kažnjavanje počinilaca, u cilju da se u budućnosti ne dozvoli da pojedinici narušavaju i devastiraju kulturnu baštinu BiH.

Komisija je, kako se navodi, odmah zatražila izvještaj od Agencije Stari Grad te će nakon primitka ovog izvještaja poduzeti ostale aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Iz Komisije podsjećaju da se u slučajevima kada se utvrdi da je došlo do oštećenja ili uništenja nacionalnog spomenika, prema važećim propisima, pokreće postupak kod nadležnog tužilaštva u cilju utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanja počinilaca.

"Ukoliko nacionalni spomenik bude uništen, teško oštećen ili izgubi osobine spomenika usljed raznih aktivnosti, uključujući i konzervatorske, restauratorske ili istraživačke radove bez dozvole nadležnog organa, Krivičnim zakonom Federacije BiH utvrđena je kazna zatvora do pet godina, dok je u skladu s Krivičnim zakonom Republike Srpske za isto djelo previđena kazna do osam godina zatvora", navodi se u saopćenju.

Komisija podsjeća da Bosna i Hercegovina ima dva dobra upisana na Listu svjetske baštine UNESCO-a, a to su Stari most sa starim gradom Mostar (upisan u srpnju 2005. godine) i Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu (upisan u srpnju 2007. godine).

Kompleks Starog mosta predstavlja najznačajniju kulturno-povijesnu cjelinu u Mostaru, kao i jednu od najznačajnijih povijesnih cjelina u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.