Različiti tekstovi
20

Komisija Doma naroda Parlamenta BiH usvojila HDZ-ovih šest amandmana na budžet

I. Č.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH podržala je Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, ali su prethodno usvojili šest amandmana delegatkinja Lidije Bradare i Marine Pendeš.
Za predložene amandmane, kao i za sam tekst zakona, glasale su Lidija Bradara, Marina Pendeš i Dušanka Majkić, dok su protiv bili Denis Bećirović i Amir Fazlić.

Jednom grupom amandmana predloženo je da se iz predloženog zakona o budžetu institucija BiH zanemari amandman Jasmina Emrića, koji je prošle sedmice usvojio Predstavnički dom.

Tim amandmanom bilo je predviđeno 450.000 KM za migrantsku krizu, a za taj iznos bi bila smanjena tekuća rezerva.

Druga grupa amandmana koje je Komisija prihvatila tiču se dijela koji se odnosi na Parlamentarnu skupštinu BiH, odnosno "poništava" se izmjena koju je u prijedlogu budžeta napravilo Predsjedništvo BiH.

Ukoliko delegati Doma naroda Parlamenta BiH podrže izvještaj Komisije, državni budžet će biti usvojen i u drugom čitanju, ali u drugačijem tekstu od onog u kojem je usvojen na Predstavničkom domu.

U tom slučaju bit će formirana komisija za usaglašavanje teksta budžeta i po hitnoj proceduri će se dogovarati zajednički prijedlog oba doma.

To će značiti da će tekst zakona o državnom budžetu ući u fazu usaglašavanja, kako bi u istom tekstu bio usvojen na oba doma Parlamenta BiH.