Istraživanje nevladinih organizacija
2

Koliko su građani zadovoljni uslugama na lokalnom nivou?

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Centar za promociju civilnog društva organizirat će u utorak 11. septembra ispred sarajevske Katedrale "Srce Isusovo", s početkom u 12.00 sati, pres-konferenciju povodom najave provođenja nepristrasne kampanje zagovaranja za predstojeće lokalne izbore, gdje će u središtu pažnje biti problemi građani koje su oni sami identifikovali kao prioritetne.

Centar za promociju civilnog društva u saradnji s partnerskim NVO proveo je istraživanje zadovoljstva građana uslugama na lokalnom nivou u 25 općina u BiH, u oba bh. entitata i Distriktu Brčko kao jedinici lokalne samouprave.

Istraživanje je rađeno na osnovu naučno zasnovane PULS metodologije (Poboljšanje Usluga Lokalne Samouprave) i ima za cilj povećanje društvene odgovornosti i kvaliteta usluga na lokalnom nivou, korištenjem mehanizama za povratnu spregu, odnosno uvođenjem kontinuiranog ispitivanja zadovoljstva korisnika, saopćeno je iz Centra za promociju civilnog društva.

Metodologija počiva na prikupljanju i analizi subjektivnih stavova građana za 16 javnih usluga koje su isključivo u nadležnosti, ili za koje postoji određena odgovornost lokalne uprave.

Zadovoljstvo korisnika javnih usluga analizirano je na osnovu anketiranja tj. na osnovu prikupljanja podataka i informacija direktno od korisnika, odlaskom anketara na adresu ispitanika.

Istraživanjem, koje je provedeno tokom aprila ove godine, obuhvaćeno je 17.000 domaćinstava, te sa stanovišta obuhvata predstavlja jedno od najsveobuhvatnijih istraživanja stavova građana ikada provedenih u BiH.

Ove aktivnosti Centar za promociju civilnog društva realizira u okviru projekta:"Monitrng lokalnih usluga: OCD, građani i lokalne vlasti zajedno do boljih usluga", a realizaciju projekta je inicirao i finansijski podržao Fond otvoreno društvo BiH.

Tokom održavanja pres- konferencije građanima će biti dijeljeni letci/brošure s ključnim rezultatima istraživanja za šest općina u KS: Stari Grad; Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća.