Član Predsjedništva Naše stranke
144

Kojović: SBB je u ideološkom smislu modernija verzija SDA

Piše: J. H.
Peđa Kojović
Peđa Kojović
Predrag Kojović, član Predsjedništva Naše Stranke i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i Parlamentu Federacije BiH, izjavio je za portal Klix.ba kako je SBB u ideološkom smislu modernija verzija SDA. Osim toga, Kojović je pojasnio i razloge zbog čega je stranka koju predstavlja odbila učestvovati u posljednjoj preraspodjeli ministarskih pozicija u Vladi KS.

Kojović kaže kako su ponudu SBB-a i SDP-a da predstavnik Naše stranke bude ministar kulture i sporta u Vladi KS odbili iz principijelnih razloga.

"Ne radi se tu ni o izbjegavanju odgovornosti, niti o komformizmu rada u opoziciji. Našu stranku vlast zanima isključivo kao sredstvo za ostvarenje naših principa i politika, a naša percepcija je da se sadašnja, kao i prijašnja, koalicija isuviše rukovodi stranačkim interesima i popularnošću svojih poteza i da nije spremna donijeti i sprovesti odluke koje su moralno i politički teške, ali neophodne da bi naša zemlja i njeni građani dobili novu šansu, koju, mi mislimo, zaslužuju", kaže Kojović za portal Klix.ba.

Kojović tvrdi kako Naša stranka izuzetno dobro stoji pred Općinske izbore u BiH i nada se kako će baš na njima dobiti legitimitet koji će im omogućiti da ostvare u praksi ono za šta se zalažu.

"Nadamo se da ćemo utjecati i na vladajuću koaliciju na višim nivoima vlasti da razmisli o jednom, suštinski drugačijem dijalogu sa Našom strankom, koji ne bi samo nudio fotelje, nego bi precizno određivao šta ćemo uraditi, do kada i ko će biti odgovoran za to. Mi, kao ni građani, ja mislim, nemamo više ni želje, ni vremena za slušanje političkih predizbornih bajki", dodaje član Predsjedništva Naše stranke.

Na pitanje da prokomentariše raskid koalicije SDP-SDA i ulazak SBB-a u vlast na svim nivoima, Kojović kaže kako je SDA bila dio većine problema sa kojima se danas BiH suočava.

"I, očigledno, kao što smo i isticali odmah nakon izbora, SDA nije mogla biti dio vlasti koja će probati rješiti probleme. Pokušaj gospodina Tihića da reformiše stranku nije uspio i stranka je sve više ličila na udruženi poduhvat za osvajanje i ostajanje na vlasti. U ideološkom smislu, SBB je modernija verzija SDA. Dakle, bošnjačka etnička stranka finansirana tranzicijskim kapitalom. Zato sam već nekoliko puta rekao da nam je SBB podjednako daleka kao i SDA", pojašnjava Kojović.

Kojović lično misli kako SBB može učiniti puno više nego SDA u rješavanju etnički neutralnih problema.