BiH
74

Kojović: Posljednja šansa da Sarajevo izbjegne status bankrotirane provincijske kasabe

FENA
Predrag Kojović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predrag Kojović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo je, nažalost, nastavila pogubnu budžetsku i kadrovsku politiku svojih prethodnika, a ozbiljne probleme koji muče građane ostavila je tamo gdje ih je i našla krajem 2012. godine - ispod tepiha, ocijenio je u izjavi za Fenu zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Peđa Kojović.

"Premijer (Suad) Zeljković eventualno se može pohvaliti provedbom inicijative Naše stranke kojom je u KS primijenjena presuda 'Sejdić - Finci', ali je nemiješanjem u nepotizam svojih ministara i protuzakonitim i moralno neodbranjivim imenovanjima rukovodilaca u javne institucije i preduzeća poništio suštinu tog malog ali pozitivnog početnog pomaka", kaže Kojović.

Upozorava kako je zdravstveni fond "predat u ruke pravosnažno osuđenom kriminalcu i falsifikatoru, javnim veterinarskim stanicama i laboratorijama mešetari poslanik čiji su partijski šefovi vlasnici firme koja prodaje konjsko meso u bosanskom sudžuku, odluke o privrednoj djelatnosti Kantona donosi čovjek ucijenjen od stranke koja ga je imenovala, koji ne razumije ni ono što radi ni ono što potpisuje, ministrica pravde je očigledno neadekvatna osoba koja uživa povjerenje svoje partije".

"Ovaj spisak mogao bih nastaviti dok ne budu uključena skoro sva ministarstva. Imali smo donedavno dobrog ministra obrazovanja koji je morao napustiti Vladu i parlamentarnu većinu, i šteta je što ga poslanica iz njegove stranke nije u tome slijedila. Upražnjeno mjesto ministra obrazovanja samo potvrđuje našu ocjenu da ova Vlada obrazovanje, kao i kulturu, smatra nepotrebnim luksuzom", kaže Kojović.

Naša stranka je, naglasio je, uspjela spriječiti da se ionako prezaduženi Kanton još više zaduži komercijalnim kreditima, i insistirala je da se sredstva za planirane projekte obezbijede radom Vlade na prihodovnoj strani budžeta, stvaranjem povoljnijeg ekonomskog okruženja, budžetskim uštedama i sistematskim rješavanjem milionskih gubitaka u komunalnoj privredi.

"Nažalost (i na račun) građana, i ova treća Vlada u KS-u od 2010. godine je jasno demonstrirala da oni, mislim na političke partije, koji su ustrojili ovakav nefikasan državni aparat, a potom iskoristili nedostatke tog sistema za lično bogaćenje i korist svoje partije ne mogu i neće vršiti vlast u opštem, dugoročnom interesu i provoditi reforme koje su nam neophodne ukoliko želimo izbjeći budžetsku, pa ako hoćete i socijalnu i političku imploziju. Usamljeni pojedinci u tim strankama koji pokazuju određenu dozu savjesti poslužili su i služe, svjesno ili nesvjesno, samo kao maska za nečasne radnje ove tzv. parlamentarne većine", rekao je Kojović.

Zaključio je da su izbori 2014. možda posljednja šansa da Sarajevo izbjegne status bankrotirane provincijske kasabe na koji ga vlast srozava.

"Sa dna na koje nas je ova vlast dovela podići nas mogu samo oni koji u tome nisu učestvovali. Tu lekciju su građani Sarajeva platili skoro tri milijarde maraka, i nadam se da će to znanje iskoristiti na oktobarskim izborima", kazao je Kojović.