BiH
19

Kojović: Najnovija politička provokacija iz vrha Narodne skupštine RS-a

FENA
Dodjela zahvalnica Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i posthumno Nikoli Koljeviću ljudski je sramotan, a politički antidejtonski potez, smatra predsjednik Naše stranke Predrag Kojović, saopćila je ta stranka.

Uz oštre osude, Kojović to smatra najnovijom političkom provokacijom iz vrha Narodne skupštine Republike Srpske, gdje je zahvalnice dodijelio predsjednik Nedeljko Čubrilović.

"Očigledno nema odstupanja od ratne retorike i politike koja je pobila stotinu hiljada ljudi i opustošila našu zemlju. Čubrilovića u ovoj zemlji niko neće sankcionisati, a nakon kratkog vremena u prošloj deceniji, kada se činilo da će se vlast i društvo u RS-u možda i suočiti s tragičnom prošlošću i potezima prethodnika, uvjeren sam da smo se vratili dvadeset godina unazad", riječi su Predraga Kojovića.

On je uvjeren da među građanima RS-a, posebno među mladima, ima daleko više onih s kojima se može razgovarati o BiH koja bi odgovarala svima i u kojoj nikome ne bi bilo tijesno.

"Danas imamo ovaj slučaj, sutra ćemo imati neki slučaj čiji će akteri biti SDA ili HDZ. Njihov zajednički cilj je da nas uvjere da je Bosna i Hercegovina nemoguća, ali mi nikada nećemo odustati od građanske BiH bazirane na pravdi i ravnopravnosti", naveo je također predsjednik Naše stranke.

Ističe da je nacionalizam industrija mržnje i da njegova vladavina uvijek i isključivo vodi u sukobe, ekonomsko siromaštvo i ideološku radikalizaciju zbog izostanka bilo kakve pozitivne perspektive.