Gori preko 400 hekatara
1

Kod Konjica se 12. noć vodi borba protiv vatrene stihije, prave se i protupožarni putevi

G. Š.
Borba sa vatrenom stihijom na području Konjica koja traje već 12 dana zahvatila je površinu od preko 400 hektara neprestano prijeteći naseljenom mjestu Borci uz Boračko jezero.

Požari su aktivni i večeras, pa vatrogasci i mještani građevinskim mašinama prave protupožarne puteve.

Pomoćnik gradonačelnika u službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Konjica Husein Hodžić nam kaže kako je teška noć pred borcima protiv požara na tom području.

"Imali smo veoma dramatično stanje predvečer jer je požar ozbiljno prijetio naselju Borci, ali smo ga uspjeli odbraniti. Srećom je palo malo i kiše koja nam je olakšala i primirila stanje, ali požar još ne miruje i u svakom trenutku ga vjetar može ponovno rasplamsati", kaže Hodžić.

Nakon neumorne borbe sa vatrenom stihijom koja je zahvatila više od 400 hektara nanoseći ogromne štete tome kraju večeras je pristupilo novoj metodi djelovanja.

"Građevinske mašine iz Šumarstva Prenj su na terenu i prave protupožarne puteve kako bi onemogućili požaru da ponovno ugrožava naselje, te se probijaju na nepristupačan teren da bi vatrogasne jedinice moglo što djelotvornije raditi na gašenju požara", pojasnio nam je Hodžić.

Podsjetimo da požar na području Konjica divlja već 12 dana da su u više navrata bili angažirani helikopteri Oružanih snaga BiH, koji su požar stavljali pod kontrolu ali se vatra nije uspjela nikada ugasiti i požare se neprestano aktivira.

Zbog požara koji su na više lokacija zahvatili južni dio naše zemlje zatražena je međunarodna pomoć, te su uz helikoptere Oružanih snaga BiH i Hrvatske te Helikopterske službe RS-a brojne vatrogasne službe i dobrovoljna društva danonoćno na požarištima širom Hercegovine.