BiH
366

Donji Vakuf: Otkrivena masovna grobnica koja krije više od 100 tijela Bošnjaka

Piše: Am. Dž.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U mjestu Oborci kod Donjeg Vakufa stručnjaci Instituta za nestale osobe BiH pronašli su masovnu grobnicu, za koju se pretpostavlja da krije posmrtne ostatke više od 100 žrtava iz proteklog rata, saznaje Klix.ba.

Prema nepotvrđenim informacijama, u grobnici bi moglo biti blizu 150 tijela.

Iz Instituta je upućen zahtjev Tužilaštvu BiH kako bi se mogao zakazati datum ekshumacije.

“Čekamo na potvrdu Tužilaštva BiH kako bi smo znali tačan dan kada će naši stručnjaci moći izaći na lokalitet. Izvršene su potrebne provjere i pripreme. Očekujemo pronalazak više od 100 žrtava iz proteklog rata”, rekla je za Klix.ba Lajla Čengić, glasnogovornica Instituta.

U Tužilaštvu BiH su potvrdili zaprimanje ovog zahtjeva, te su istakli da će odobrenje biti izdato čim se za to steknu uslovi.

“Tačan dan ekshumacije će biti zakazan čim to bude moguće. To između ostalog ovisi i o dostupnosti stručnjaka koji već kontinuirano rade na sličnim slučajevima”, rekao je za Klix.ba Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Pretpostavlja se da je riječ o civilima iz Prijedora bošnjačke nacionalnosti, a ubijeni su u proteklom ratu na području naselja Oborci, kod Donjeg Vakufa. Ovo područje je sve do 1995. godine bilo pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS).