"Plava voda"
5

Ko ugrožava projekt sigurne vode za stotine hiljada građana zeničke regije

E. M.
Plava voda u  Travniku (Foto: E. M./Klix.ba)
Plava voda u Travniku (Foto: E. M./Klix.ba)
Projekt "Plava voda", kojim bi bilo dugotrajno riješeno snabdijevanje građane Zenice pitkom vodom, sve je bliže otkazivanju, kazali su iz Javnog preduzeća regionalnog vodovoda "Plava voda".

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Zenica ponovo je došlo do prebacivanja krivice između Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Grada Zenice za realizaciju ovog projekta za područje Zenice, ali i drugih općina koje su potpisnice ovog projekta.

Sjednici je prisustvovao i direktor JP RV "Plava voda" Ernad Granić, koji je iznio informacije o projektu, donesena je odluka da se GV Zenice uključi u rješavanje problema izdavanja mjenica Zeničko-dobojskog kantona.

Granić je održao sastanak i s predstavnicima Vlade ZDK, koje je upozorio da je projekt u zastoju zbog njihovog neispunjavanja obaveza te da se očekuje da što prije otklone sve poteškoće i poduzmu korake, jer je to jedan od glavnih razloga zbog kojeg bi EBRD kao finansijer odustao od projekta.

"Što se tiče sjednice GV Zenica, iako je vijeće prihvatilo informaciju, a gradski vijećnici imali zaista korektna pitanja vezana za realizaciju projekta, bilo je evidentno da se nakon nastupa Gradonačelnika Kasumovića projekt 'Plava voda' nastoji iskoristiti i zloupotrijebiti za ostvarenje političkih i ličnih ciljeva prvenstveno na relaciji Uprave Grada Zenice i Vlade ZDK", komentarisao je Granić nakon sjednice.

Kazao je i da će preduzeće "Plava voda" ponovo analizirati kompletnu situaciju te da ne isključuju mogućnost da će se obratiti Općinskom vijeću Travnik prijedlogom da se projekt potpuno otkaže ako to ne uradi EBRD.

Naime, Kasumović je kazao da je do zastoja u realizaciji planiranih aktivnosti došlo zbog toga što Zeničko-dobojski kanton nije dostavio Federaciji BiH mjenice u iznosu preuzetog zaduženja, a što je bio u obavezi po osnovu podugovora od zajmu zaključenog s FBiH u junu 2019. godine. Iz Vlade ZDK su kazali da su ove tvrdnje zlonamjerne, netačne i neargumentovane.

"Podsjećamo, Skupština Zeničko-dobojskog kantona je 2017. godine donijela odluku o prihvatanju zaduženja po ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj i Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Evrope za Projekt izgradnje Regionalnog vodovoda 'Plava voda'. Nakon toga, između Zeničko-dobojskog kantona, Federalnog ministarstva finansija i JP Regionalni vodovod 'Plava voda' Travnik, potpisani su supsidijarni ugovori (podugovori) o zajmu, a u cilju realizacije ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD-e)", objašnjavaju iz Vlade ZDK uz obrazloženje da se navedenom odlukom ZDK zadužio za 14.300,000 eura, odnosno 65 posto kreditnog zaduženja za projekt.

"Dakle, Kanton se zadužio ne samo za dio zajma koji je obavezan vraćati (17,50%), već i za dio zajma koji su u obavezi vraćati Grad Zenica i Fond za okoliš FBiH. U cilju osiguranja garancije vraćanja sredstava zajma, 1. jula 2019. godine između Zeničko-dobojskog kantona i Grada Zenica je zaključen poseban ugovor o garanciji, na osnovu kojeg je Grad Zenica dostavio Zeničko-dobojskom kantonu 30 popunjenih bjanko mjenica kao sredstvo osiguranja povrata obaveza zajma."

Ističu da je odlukom precizirano da sredstvo osiguranja treba dostaviti i Fond za zaštitu okoliša FBiH. U protekle dvije godine Vlada ZDK je bila u stalnim kontaktima s Vladom FBiH, JP RV "Plava voda" i Fondom za zaštitu okoliša koji nikada nije izdao tražene garancije.

"Fond za zaštitu okoliša FBiH je u junu 2019. zatražio od Vlade FBiH očitovanje i instrukcije za izdavanje navedenog sredstva osiguranja, ali Vlada Zeničko-dobojskog kantona nikada nije dobila zvaničan stav od Fonda i Vlade FBiH. Iz navedenog razloga Zeničko-dobojski kanton nikada nije dostavio Federalnom ministarstvu finansija popunjene i ovjerene bjanko mjenice od Fonda za zaštitu okoliša, jer fond mjenice nikada nije ni izdao", dodali su iz Vlade ZDK.

Na kraju su naveli da je Kasumović odgovornost za zastoj u projektu neargumentovano adresirao na Vladu ZDK.

Međutim, u političkim nesuglasicama i neodgovornosti federalnih ministarstava u čitavom projektu najveću štetu će ipak snositi građani Zenice i drugih općina koje se nalaze u sklopu projekta "Plava voda", koji bi u slučaju otkazivanja ostali bez sigurne vode za piće.