Šokantan iskaz
12

Ko je pripremao i naručio atentat na bivšeg lidera SDS-a Vukotu Govedaricu?

D. Be.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Miljan Vujović, optuženi za ubistvo Petra Bajčetića u septembru 2016. godine, iznio je na banjalučkom sudu šokantne navode o navodnom naručivanju likvidacije Vukote Govedarica, bivšeg predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS), uoči lokalnih izbora te godine.

Prema Vujovićevim tvrdnjama, njemu i ubijenom Bajčetiću se tada nudilo da "pripreme teren".

Govedarica je u to vrijeme bio šef Kluba SDS-a u Narodnoj skupštini RS, da bi već nekoliko dana nakon oktobarskih izbora preuzeo funkciju predsjednika stranke, sa koje se u to vrijeme povukao Mladen Bosić.

"Trebalo je da ja i Petar Bajčetić pripremimo teren za ubistvo Vukote Govedarice, a doći će ljudi da to odrade", izjavio je Vujović.

U prilog svojim tvrdnjama, prenosi Mondo, on je sudu ponudio i kontakt telefone poslovnih prostora u Gacku, odakle je rodom Govedarica, a u kojima je navodno trebalo da bude organizovano ili izvršeno ubistvo, te je predsjednik sudskog vijeća Blagoje Dragosavljević te brojeve i zapisao.

Radio kao osiguranje SDS-ovih skupova

Kao osumnjičene koji se mogu dovesti u vezu sa ovakvim namjerama, Vujović je označio i neke stranačke funkcionere iz Hercegovine. U to vrijeme on je bio fizičko osiguranje na predizbornim skupovima SDS-a, a kobnog dana kada je ubijen Bajčetić, bio je na skupovima u mjestima Mirilovići i Preraca.

Vujović je nakon ubistva dvije godine bio u bjekstvu, a uhapšen je junu 2018. godine u Beogradu na osnovu međunarodne potjernice i to sa lažnim dokumentima. U sudnici je izjavio da nije želio da bude uhapšen u BiH, jer je strahovao da će ga policija ubiti prilikom hapšenja.

Na ove tvrdnje reagovali su iz MUP-a RS-a kazavši kako nemaju saznanja o tvrdnjama Miljana Vujovića o navodnom naručivanja ubistva Vukote Govedarice 2016. godine niti je to iko prijavio.

Predsjedništvo SDS-a zatražilo je od MUP-a i Tužilaštva Republike Srpske da otvore istragu i ispitaju informacije o navodnom planiranju likvidacije Vukote Govedarice.

"Tražimo da se utvrdi da li je Vujović tokom svjedočenja u Okružnom sudu Banja Luka govorio istinu, kada je rekao da je 2016. pripremamo teren za likvidaciju Govedarice koji je u to vrijeme bio šef Кluba SDS-a u NSRS. Ako jeste onda se moraju pronaći i razotkriti ko su nalogodavci", rekao je Rado Savić, zamjenik predsjednika SDS-a.

Burne reakcije iz SDS-a

On kaže da SDS, poučen ranijim lošim iskustvima, ima mnogo razloga za zabrinutost kada je u pitanju efikasan rad institucija koje su dužne da adekvatno sankcionišu počinioce krivičnih djela.

"Svi dobro znamo šta se desilo nakon ubistva potpredsjednika SDS-a Branislava Garića koje se desilo prije 12 godina i kakav je bio epilog tog ubistva", podsjetio je Savić.

Šef Кluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Miladin Stanić izjavio je kako bi trenutna vlast u ovom entitetu "najviše voljela da sve iz opozicije gleda preko nišana jer grupa odvažnih opozicionara među kojima je i Vukota Govedarica smetnja su njihovom kriminalu jer podsjećaju javnost na razmjere pljačke koja je u posljednjih 15 godina provedena u Republici Srpskoj".

"Vukota Govedarica niti ima firme niti poslovne neprijatelje. Jedini neprijatelji koje je mogao steći su iz političkog života pa zbog toga postoje indicije da se radi o politički motivisanom planu", mišljenja je Stanić.

On je kazao da priznanje Milorada Dodika u Narodnoj skupštini da se opozicija prisluškuje, teror nad svima koji ne misle kao vladajuća stranka kao i prijetnje i iznude penzionera, zdravstvenih radnika i građana govore da je režim spreman na sve.

"Atmosfera društvene nesigurnosti u koju smo ušli 2014. godine krađom narodne volje na izborima, a zatim i nakon izbora kupovinom papaka, policijski teror iz 2018. godine kao i dešavanja na trgu Кrajine u Banjoj Luci koja su uslijedila nakon izbora 2018. godine se nastavlja. Očekujem od nadležnih da ispitaju sve navode iz Vujovićevog svjedočenja i poduzmu sva sredstva da se razriješi ovaj slučaj i zaštiti član Predsjedništva SDS Vukota Govedarica", zaključio je Stanić.