BiH
0

Klub delegata hrvatskog naroda traži proceduru po vitalnom nacionalnom interesu

FENA
Nakon što je većina delegata Doma naroda Federalnog parlamenta odlučila da na današnjoj sjednici u Sarajevu mimo najavljenog dnevnog reda razmatraju Prijedlog zakona o Javnom servisu RTVFBiH, Klub delegata hrvatskog naroda zatražio je potpisima svojih 15 delegata da se o navednom zakonu danas odlučuje "po proceduri predviđenoj za donošenje zakona po vitalnom nacionalnom interesu".

Ovakva procedura podrazumijeva da pored općeg glasanja delegata o nekom zakonu i pojedinačno treba da se izjasni delegatski klub svakog naroda. Da bi zakon na taj način bio usvojen mora ga odobriti većina delegata u svakom klubu.

Delegati Hrvati protivili su se da zakon o RTVFBiH uopće bude danas uvršten u dnevni red, obrazlažući da tokom ljetnje pauze u radu Parlamenta treba organizirati javnu raspravu i urediti tekst tako da održava interese svakog konstitutivnog naroda.

Jučer je Prijedlog zakona o javnom servisu RTVFBiH prihvatio većinom glasova Predstavnički dom Federalnog parlamenta. Protiv zakona su glasali poslanici stranaka s hrvatskim predznakom. Koalacija koju u tom domu predvodi Hrvatska demokratska zajednica podnosila je jučer bezuspješno amandman kojim je traženo uvođenje dva posebna kanala - hrvatskog i bošnjačkog u RTVFBiH.

U međuvremenu je Ured visokog predstavnika (OHR) uputio pismo delegatima Doma naroda tražeći da danas i oni obavezno razmatraju ovaj zakon. Tekst ispunjava sve uvjete Zakona o PBS sistemu te uzima u obzir sva uputstva Ustavnog suda FBiH, naveo je OHR.

Donošenje ovog zakona je jedan od posljednih preduvjeta za potpsivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Konačni dnevni red današnje sjednice Doma naroda još nije utvrđen, iako je prošlo tri sata od oficijelnog početka zasjedanja.