BiH
1.3k

Klizište "odnijelo" džamiju u Cerskoj kod Vlasenice, jedna žena stradala u ruševinama kuće

Piše: E. G.
Džamija u Cerskoj kod Vlasenice nakon aktiviranja klizišta
Džamija u Cerskoj kod Vlasenice nakon aktiviranja klizišta
Klizište koje se pokrenulo jutros u mjestu Cerska kod Vlasenice, tačnije u zaseoku Rovaši, potpuno je zatrpalo lokalnu džamiju te je "odnijelo" nekih stotinjak metara dalje, tako da je ispod zemlje sada vidljiva samo munara. Također, porušene su dvije kuće.

Jedna starija žena je poginula u ruševinama kuće nakon angažiranja klizišta, dok je druga spašena velikim i rizičnim naporima vlaseničkih vatrogasaca, potvrđeno je za Klix.ba u Vatrogasnoj službi Vlasenice. Kako saznajemo stradala je Hanifa Čelebić.

"Radi se o jako velikom odronu dužine od 400 metara. Klizište na ovom lokalitetu je još uvijek aktivno. Jako je opasno prići sada, jer je cesta na velikoj strmini. Na lokalitetu se trenutno nalaze samo spasioici. Evakuirane su 22 osobe. Jedna žena je, nažalost, preminula. Druga, koja je bila zarobljena u kući, odbijala je da izađe, ali morali smo je evakuirati", rekao je za Klix.ba Siniša Burtić iz Vatrogasne službe Vlasenica.

Selo Cerska je zbog klizišta bukvalno presječeno na tri dijela.

Jedan od imama sa tog područja Nurdin ef. Grahić za Klix.ba je kazao kako je situacija dramatična.

"Brdo koje se nalazilo iznad džamije se pokrenulo i potpuno je potisnulo stotinjak metara. Preko puta džamije se nalaze tri kuće u kojima su bile porodice, a zemlja je i njih zatrpala", kazao je za Klix.ba Grahić.

Također, najbliži lokalni put od Vlasenice do tog mjesta je zatrpan i poplavljen tako da se mora ići zaobilaznim putem. Prema Grahićevim riječima zbog novonastale situacije u Vlasenicu je stigao i tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.

Muftija Fazlović potvrdio je za Klix.ba kako se cijelo brdo obrušilo na džamiju i da je ona srušena.

"Džamiju je zemlja koja se odronila bukvalno pomjerila naniže. Prema informacijama koje imamo, jedna žena je zatrpana. Mještani su angažirani na spašavaju. Apelirali smo i na nadležne organe da pomognu", kazao je muftija Fazlović za Klix.ba.

Muftija Fazlović je posjetio i druga poplavama pogođena područja. Rekao je da je situacija teška i u Konjević Polju, Bosanskom Šamcu, Janji, Bijeljini i Živinicama.