BiH
635

Klix.ba u naselju Svrake: Klizište prijeti da potpuno uruši padinske dijelove mjesta

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Srušene kuće u Svrakama u petak ujutro (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mještani naselja Svrake, nedaleko od Sarajevo, jutro su dočekali u strahu, neizvjesnosti i nevjerici. Klizište koje se aktiviralo jučer u ovom naselju prijeti da potpuno uruši padinske dijelove tog mjesta. Reporteri portala Klix.ba posjetili su ovo naselje.

Oko 150 stanovnika Svraka je izmješteno, neki su spas našli kod komšija u podnožju naselja, drugi u Mjesnoj zajednici, a neki kod svojih porodica u drugim dijelovima regije, te u obližnjim hotelima.

Bez svojih domova ostali su Durić Suljo, Durić Pašaga, Durić Ševko, Hadžavdija Husein, Halilović Nijaz, Halilović Osman, Fikra Sužanj, Haša Huseinović i brojni drugi mještani.

Derviš Hadžavdija je jedan od stanovnika koji je sinoć sa ženom i djecom evakuisan iz svog doma.

"Primijetili smo ranije da pojedini dijelovi kuća i ceste pucaju, a onda se sve desilo u dvadeset sekundi, zagromilo je brdo, šuma je krenula, cesta, potporni zidovi“, priča Derviš.

"Čulo se pucanje stakla, vriska žena i djece i onda je počelo spašavanje. Izmjestili su nas u Mjesnu zajednicu. Ne znam šta da kažem, nismo zaspali cijelu noć", priča Izet Šišić, koji je jutros došao da provjeri da li njegova kuća još uvijek stoji na istom mjestu.

Napominje da je Općina Vogošća svim mještanima izašla u susret, obezbijedivši im smještaj i hranu iz obližnjih restorana.

Husein Hadžavdija, zvani Kalesija, jutros je posjetio svoj posjed i u nevjerici stao pored svoje urušene kuće.

"Sve se desilo u sekundi, samo što smo izašli iz kuće i pošli deset metara sve se urušilo. Srećom ne upadosmo u rupu, za sekundu se srušilo sve što sam gradio. Ja žena i djeca smo tu živjeli, sad nemamo ništa. Šta sad, kuda? Nikuda", kaže on.

Obilne padavine koje ne prestaju na području sarajevske regije, ostavljaju mještane Svraka u neizvjesnosti.

Kako kažu, klizište prijeti da uruši kuće u dužini od 160 metara lijevo od kritičnog mjesta, te 300 metara desno.

Crveni križ na klizištima

Zbog klizišta u sarajevskom naselju Svrake do kojeg je došlo zbog obilnih padavina, ekipa Crvenog križa Kantona Sarajevo izašla je na teren kako bi pružila pomoć ugroženim građanima.

Sekretar Crvenog križa KS Enaida Višo bila je noćas u Svrakama zajedno sa višenamjenskom terenskom jedinicom te organizacije.

"Imali smo nekoliko malih intervencija, no hvala Bogu nije niko nastradao i sve je zbrinuto", kazala je Višo za AA.

Član višenamjenske terenske jedinice Crenog križa KS Nidal el-Barekah koji je bio na mjestu klizišta kazao je da je u Svrakama došlo do jedne povrede skočnog zgloba. On je kazao da je neki mladić zglob uganuo pokušavajući pomoći članovima porodice koji su se nalazili u kući koju je bilo zahvatilo klizište. Osim toga, bilo je i nekoliko lakših slučajeva, dodao je on.