BiH
462

Klix.ba saznaje: Blokirana registracija više od 600 preduzeća u FBiH, upitne strane investicije!

Klix.ba
Nezaposleni u FBiH nemaju šansu za posao jer investitori ne mogu registrovati preduzeća (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nezaposleni u FBiH nemaju šansu za posao jer investitori ne mogu registrovati preduzeća (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Više od 600 kompanija čeka na registraciju na Općinskom sudu u Sarajevu zbog indolentnosti Ministarstva pravde Federacije Bosne i Hercegovine koje je po Zakonu o registraciji poslovnih subjekata u FBiH dužno osigurati tehničku ispravnost i nadogradnju postojećeg elektronskog sistema registracije, ali to ne čini, saznaje portal Klix.ba.

Nemogućnost registracije novog poslovnog subjekta stvara veliki problem privrednicima u BiH i regiji, ali i stranim investitorima. Zbog toga trpe i nezaposleni građani, njih više od 388.000 u FBiH koji neće imati priliku za posao. Trpit će i budžet FBiH koji bi, da su nova preduzeća već registrovana, sigurno imao i veće prilive novca.

Softver kao opravdanje

Već više od pola mjeseca nijedan nadležni sud u FBiH ne može obaviti registraciju novog privrednog subjekta, a svakim danom gomila se broj nedovršenih predmeta.

"To zapravo znači da nema novog zapošljavanja, nema punjenja budžeta, nema novih investicija. Već imam klijente koji žele otvoriti firmu u Vogošći i zaposliti 30 radnika. Ne mogu da im završim dokumentaciju. Radi se o neodgovornosti pravosudnih i organa uprave u FBiH, a posebno federalnog ministra Zorana Mikulića. Oni to opravdavaju istekom ugovora za softver koji su imali", pojasnio je u razgovoru za Klix.ba advokat Šemso Temin koji zastupa investitore voljne da otvore nova preduzeća u FBiH.

Ističe da trenutno na Općinskom sudu u Sarajevu postoji više od 600 zahtjeva za registraciju, a da je broj zahtjeva sigurno veći na području cijele FBiH.

"To je nečuveno i to se ne može objasniti nijednom stranom investitoru. Štete su milionske za FBiH. To je i antireklama za FBiH. Svi pričaju o tome da nam trebaju investicije, ali kada privrednici žele da otvore kompaniju oni to ne mogu", upozorio je Temin.

Ističe da će nagomilani slučajevi biti rješavani mjesecima, što će dodatno usporiti strane investicije u FBiH.

"Ministarstvo je moglo održati postojeći softver ili nabaviti novi, ali to nisu učinili. Oni su najodgovorniji za ovo stanje i nanose strašnu štetu ovom društvu", rekao je Temin.

U više navrata pokušali smo kontaktirati ministra Zorana Mikulića kako bi objasnio zašto pravosudni organi u FBiH nisu dobili novi softver za registraciju preduzeća, ali on nije odgovarao na naše pozive.

Kako je sredinom juna saopćeno iz Općinskog suda Sarajevo, Odjeljenje registra za upis pravnih lica Općinskog suda u Sarajevu, kao i odjeljenja svih sudova u Federaciji BiH, već duži period se suočavaju sa problemima pri registraciji poslovnih subjekata, a koji su uzrokovani nepostojanjem adekvatne tehničke podrške.

O tome je predsjednica sarajevskog Općinskog suda Janja Jovanović blagovremeno obavijestila Zorana Mikulića, ministara Federalnog ministarstva pravde. Nakon toga su Općinski sud u Sarajevu, kao i svi predsjednici registarskih sudova u FBiH, o navedenom problemu pismeno informisali Vladu Federacije BiH, ministra Federalnog ministarstva pravde te Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.

Tom prilikom posebno je naglašeno da problem gubitka komunikacije sa nadležnim registarskim sudovima (10 sudova), poreznim upravama i Upravom za indirektno oporezivanje, već uzrokuje milionske štete te zaustavlja priliv svih stranih investicija, a zbog čega sudovi trpe svakodnevne kritike kako od stranaka tako i od javnosti. Pored navedenog, veliki problem predstavlja i nemogućnost otklanjanja grešaka u sistemu jer ugovor sa firmom LANACO, koji je raskinut 01.12.2013.godine, nije nikada obnovljen niti je potpisan novi sa drugom odgovarajućom firmom.

"Uposlenici Općinskog suda u Sarajevu pokušavali su prevazići ovaj problem angažovanjem vlastitih radnih snaga i tehničkih kapaciteta ali od ponedjeljka, 16.06.2014. godine, više ne postoji elektronska komunikacija između navedenih institucija, a za što svu odgovornost preuzima Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo pravde. Došlo je do potpunog prekida sistema registracije poslovnih subjekata, odnosno osnivanja novih firmi u FBiH, a što może imati katastrofalne posljedice po ekonomski razvoj FBiH ali i uzrokovati potpunu obustavu stranih investicija", saopćeno je tada iz Općinskog suda Sarajevo.

Ogromne štete

Sud je tražio od federalnog ministra pravde da hitno preduzme aktivnosti shodno odredbama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Federaciji BiH (Sl.novine FBiH 27/05 čl. 84), prema kojim je Federalno ministarstvo pravde nadležno za cjelokupno održavanje sistema registracije poslovnih subjekata kao i za isporuku elektronskih podataka.

U Općinskom sudu Sarajevo su već tada upozorili da se od 16. juna 2014. godine u svim sudovima u Federaciji ne vrši registracija poslovnih subjekata, osnivanja te drugi poslovi u nadležnosti suda u Zakonom predviđenom roku, što će, kako su kazali, prouzrokovati veliko nezadovoljstvo stranaka-privrednih subjekata, dovesti do povećanja broja neriješenih predmeta te do neažurnosti sudova.

"Također ističemo problem i sa aplikacijom 'Laris Light' putem koje su nekada sva fizička i pravna lica imala pristup kopiji A (popisnog) i B (vlasničkog) lista, međutim, aplikacija nije u funkciji još od novembra 2012. godine zbog nepostojanja adekvatne tehničke podrške. Stupanjem na snagu Zakona o stvarnim pravima FBiH, aplikacija u trenutnom obliku ne može podržati obradu zahtjeva iz kog razloga je neophodno doraditi sistem. O ovom problemu je menadžment Općinskog suda u Sarajevu u nekoliko navrata također obavještavao Federalno ministarstvo pravde kao i VSTV BiH", saopćeno je tada iz Općinskog suda Sarajevo.