BiH
0

Kim Cascone u Mediacentru Sarajevo

Klix.ba
U ponedjeljak i utorak, 22. i 23. septembra u Mediacentru Sarajevo gostuje Kim Cascone, multimedijalni umjetnik i teoretičar iz SAD-a.

Tokom dvodnevnog boravka u Sarajevu, Cascone će održati predavanje i koncert / sound performance.

Predavanje pod nazivom 'The Aesthetics of Failure, 'Post-Digital' Tendencies in Contemporary Computer Music' (Estetika greške: 'post- digitalne' tendencije u savremenoj kompjuterskoj muzici) održaće se u ponedjeljak 22. septembra u 20 sati. Predavanje će primarni fokus imati na elaboraciji uvjeta nastajanja autorskih strategija u procesima proizvodjenja zvuka u digitalnim medijima, te dinamike razvoja digitalnih medija.

Koncert / sound perfrormance pod nazivom “Tropes and Sequences” kojeg će Cascone izvesti u utorak 23. septembra u 20 sati, pokušaj je da se napravi aplikacija sadašnjih praksi elektronskog muzičkog performansa na muzičkim materijalima iz prošlosti, uz korištenje novih alata i ideja. CD istoga imena izlazi ove godine za etiketu SubRosa iz Belgije.

Kim Cascone ima dugu povijest bavljenja eksperimentalnom elektronskom muzikom: formalno obrazovanje stekao je na Berklee College of Music 1970. godine, a 1976. godine nastavio je studije sa Dana McCurdy na New School u New York City-ju. Godine 1980. nakon preseljenja u San Fransisco, Cascone je radio sa Davidom Lynchom kao Assistant Music Editor na čuvenoj TV seriji Twin Peaks i filmu Wild At Heart.

Cascone je napustio filmsku industriju 1991. godine da bi se koncentrirao na svoju izdavacku kucu Silent Records, labelu koju je osnovao 1986. godine, a koja se pretvorila u jednu od vodećih američkih labela u sferi eksperimentalne elektronske muzike. Na vrhuncu uspjeha 1996. godine, Cascone kuću prodaje, a svoju karijeru nastavlja u Thomas Dolby's company Headspace kao sound designer i kompozitor. Poslije dvije godine rada u ovoj kompaniji počinje raditi u Staccato Systems kao Director of Content gdje radi na sintezi algoritama.

Kim Cascone je izdao više od 15 albuma eksperimentalne elektronske muzike i nastupao je sa Merzbow, Keith Rowe, Tony Conrad, Scanner, Ikue Mori. Aktivno se bavi teorijom novih medija, predaje na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji, USA.

Gostovanje Kima Casconea u Sarajevu organiziraju NGO 'Košnica' i KOLEKTIV booking, uz podršku Pro Helvetie, švajcarskog kulturnog programa u BiH.