Čeka se i do tri sata
53

Kilometarske kolone na prijelazu Orašje zbog malog broja sanitarnih inspektora

A. B.
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Na graničnom prijelazu Orašje su jutros od 07:00 sati stvorene velike gužve i duge kolone putničkih vozila zbog malog broja sanitarnih inspektora.

Iz Granične policije BiH su naveli kako zbog toga zadržavanja traju i dva do tri sata te su podsjetili javnost da je procedura ulaska u BiH ista na svim graničnim prijelazima.

"I u svakom slučaju će državljani BiH koji dolaze iz inostranstva dobiti od sanitarnih inspektora rješenje o samoizolaciji u trajanju od 14 dana. Apelujemo zbog toga da se koriste ostali granični prijelazi kako se ne bi stvarala bespotrebna gužva, radi čega se, prilikom stajanja, javlja i velika mogućnost širenja koronavirusa", naveli su iz Granične policije BiH.

Sve osobe koje ulaze na međunarodni granični prijelaz (MGP) Gradiška, MGP Gradina i GP Kozarska Dubica, nakon što im sanitarni inspektori izdaju rješenje o samoizolaciji, bit će upućeni u šatorski karantin u Gradišci uz pratnju policijskih službenika MUP-a Republike Srpske i pripadnika Civilne zaštite.

"Tu će se izvršiti testiranje osoba (24 sata će se čekati na nalaz) i osobe koje budu pozitivne na koronavirus ostat će u šatorskom karantinu do izlječenja, a drugi koji nisu pozitivni upućuju se u kućnu samoizolaciju", poručili su iz Granične policije BiH.