Uvažena žalba
12

Kazna Almazu Neziroviću za ratne zločine u Derventi povećana na 6 godina zatvora

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je Tužilaštvo BiH, nezadovoljno prvostepenom presudom, uložilo žalbu, prvostepena presuda u predmetu protiv Almaza Nezirovića (1959.) preinačena je sa prvobitne dvije godine, na šest godina zatvora

Tužilaštvo BiH zadovoljno je uvaženom žalbom u predmetu protiv optuženog za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente.

Navedeni optuženi se tereti da je, u svojstvu pripadnika HVO-a i stražara u logoru na Rabiću u Derventi, počinio zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti koje su bile zatvorene u logoru, u proljeće i ljeto 1992. godine.

Optužnica Tužilaštva BiH teretila ga je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva nad najmanje 30 žrtava, od kojih su neke bile osobe starije životne dobi.

Procesuiranje optuženog realizirano je nakon što je Tužilaštvo BiH ostvarilo suradnju sa partnerskim institucijama u SAD, što je dovelo do lociranja, identificiranja i izručenja optuženog iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje je boravio više godina, nakon čega je 03.07.2015. izručen pravosuđu BiH.

Tužilaštvo BiH izražava zahvalnost pravosuđu Sjedinjenih Američkih Država, na suradnji i pomoći da ratni zločini ne ostanu nekažnjeni.

Tužilaštvo BiH poduzima intenzivne aktivnosti u suradnji sa partnerskim institucijama u mnogim državama, na otkrivanju, lociranju i izručenju osoba osumnjičenih za ratne zločine koje se skrivaju diljem svijeta, radi njihovog privođenja pravdi i procesuiranju za počinjene ratne zločine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.