BiH
496

Kasumović: Srljamo u dužničko ropstvo, ako nam želi dobro MMF nam treba uskratiti kredit

Piše: N. N.
Fuad Kasumović, bivši zamjenik ministra finansija BiH, u razgovoru za Klix.ba, kaže kako je jasno da će trenutna vlast ili povećati poreze ili ići na prodaju državnih kompanija kako bi pokrila budžetske rupe.
Fuad Kasumović
Fuad Kasumović
Kasumović kaže da on od 2009. kada je bio zamjenik ministra finansija i trezora BiH, opominje nadležne vlade da se vode potpuno pogrešne politike.

“Tada su nas uvjeravali da dižu kredite od MMF-a za razvoj i infrastrukturne projekte. No, ja sam i tada dokazao da to ide za javnu potrošnju. I tada sam ponavljao da se ne smijemo nastaviti zaduživati za javnu potrošnju i da nas to vodi u propast”, kaže Kasumović.

Kakva je to vlada koja jedino zna podići kredit

Na najavu da će Vlada FBiH posegnuti za zaduženjem kod komercijalnih banaka, Kasumović se pita kakva je to vlada koja jedino zna nastaviti sa zaduživanjem građana.

“Nastavljaju nas zaduživati kao i njihovi prethodnici. Zadužuju nas jedni, potom dođe nova vlada i kaže da je iznenađena koliko smo zaduženi i koliko imamo obaveza. Međunarodne finansijske institucije, ako žele pomoći našoj državi, trebaju reprogramirati dio dugova i ne trebaju nam odobravati nove kredite koji će se trošiti na javnu potrošnju”, objašnjava Kasumović.

Kasumović smatra da je posebno pogrešno zaduživati se kod komercijalnih banaka što je nedavno najavio premijer FBiH Fadil Novalić.

“Prvo, to je mnogo skupo. Drugo, još važnije, jeste da se zaduživanjem vlade kod komercijalnih banaka poskupljuje kapital koji treba privredi jer će svaka banka hiljadu puta prije dati kredit državi nego nekom preduzeću. Jednostavno, banke znaju da će država kredit kad-tad vratiti, dok je kreditiranje firmi uvijek rizično, a sve su banke limitirane i one imaju određeni iznos novca na raspolaganju koji koriste za kreditiranje”, kaže Kasumović uz napomenu da ovim vlast sječe granu na kojoj sjedi.

Nedostaje političke volje

Kasumović kaže da razumije da imamo probleme i da nije lahko zakrpiti rupe, ali smatra nedopustivim da ni nakon skoro godinu dana od izbora nemamo vladu koja bi radila u punom kapacitetu i iza koje bi stajala jasna parlamentarna većina. Prema njemu, BiH trenutno nema ni vlast, ali ni opoziciju koja bi bila spreman raditi na suštinskim reformama.

“Mi sad u FBiH nemamo parlamentarne većine, a objektivno to znači da nemate ni Vlade FBiH. Sve reforme su davno trebale biti započete i ne treba prevelika mudrost da se vidi koje su nam reforme neophodne ali nam nedostaje političke volje. Vidim da sad vlasti doslovno kriju reformsku agendu što je potpuno pogrešno. Građanima bi trebalo svaki dan objašnjavati koje mjere se trebaju poduzeti da bi stali na noge. Ovako kako se sad radi, to je ulazak u jedan tunel u kojem ne vidite nikakvo svjetlo”, pojašnjava Kasumović.

Prema njemu, za oporavaka BiH je ključno da se poveća broj zaposlenih te se time povećaju i ekonomske aktivnosti.

Vlast sjedi na buretu baruta

“Vlast mora biti svjesna da su sve kategorije, posebno ove socijalne, kao bure baruta. Čeka se samo mala iskrica da se sve zapali. Svaki dan vidimo nove štrajkove, penzije se sve više razvlače... Premijer Novalić je u svom ekspozeu rekao da neće smanjivati socijalna davanja, da neće smanjivati penzije... Ali nije rekao šta hoće. Nije govorio o ogromnoj administraciji koje je oko trećina viška. Zbog administracije mi se zadužujemo oko 600 miliona KM na godišnjem nivou. Uzmite od 2006. godine, kad je naglo počelo zapošljavanje u administraciji od strane stranaka, i izračunajte koliko nas je to koštalo. Sad smo došli u tu fazu da glomazan birokratski aparat tjera investitore i tjera državu na zaduživanje”, navodi Kasumović.

On poziva vlasti da, nakon što su rekli šta neće, konačno kažu šta hoće raditi jer je situacija prilično jasna.

“Ako neće dirati administraciju i socijalna davanja, građani moraju biti svjesni da će oni to platiti. Kako će to platiti tek će nam reći. O povećanju PDV-a i nekih doprinosa se već ozbiljno razgovara, nije jasno da li agendu kriju jer namjeravaju prodati državna preduzeća... Oba poteza su pogrešna, ali moguća”, kaže Kasumović.

Pojedini ekonomisti kažu da bi se vlast trebala obratiti za pomoć građanima koji trenutno u BiH imaju štednju u iznosu od oko devet milijardi KM. Međutim, Kasumović kaže kako je malo vjerovatno da bi neko dao svoj novac državi u zamjenu za trezorske zapise jer naši građani ne vjeruju državi i ljudima koji je vode.

Srljamo u dužničko ropstvo

Kasumović kaže da BiH, prema sadašnjem stanju, doslovno srlja u dužničko ropstvo.

“Neki će reći da mi nismo prezaduženi. Ja ne znam jesmo li ili nismo prezaduženi. Ali bitno je šta stoji iza te zaduženosti. Imamo li mi jaku privredu koja stoji iza te zaduženosti mnogo je bitnije pitanje. Sa ovako slabom ekonomijom, sa ovakvom vlašću, ogromnom administracijom i siromašnim građanima mislim da smo mi vrlo mnogo zaduženi. Naime, 2008. sa prijeratnim, ratnim i poslijeratnim dugom, mi smo imali vanjski dug od 2,4 milijarde KM. Od 2008. do sada to zaduženje je naraslo na sadašnjih blizu 12 milijardi KM. Smatram da BiH ima prostora za zaduživanje za infrastrukturne projekte i to nam međunarodne institucije ne smiju uskratiti. Bilo kakvo dalje zaduženje za javnu potrošnju je ubitačno i odgovorno tvrdim da srljamo u dužničko ropstvo”, kaže Kasumović.

Iako je za građane ovaj scenarij poguban, Kasumoviću je jasno da nekima odgovara.

“Možda je nekome stalo da na taj način dođe do jeftinih prirodnih resursa ove zemlje. Ako ne vršite reforme i nastavljate sa zaduživanjem jednostavno to se samo gomila i to će se jednom morati platiti. Čime? Pa onim što imamo: Elektroprivreda, BH Telekom, šume, vode...”, zaključuje Kasumović.