BiH
38

Karić: 75 posto javnih nabavki u BiH je netransparentno

FENA
Direktor Antikorupcijske mreže Bosne i Hercegovine "Account" Eldin Karić kazao je da se 75 posto javnih nabavki u BiH obavlja na netransparentan način, što BiH čini svjetskim rekorderom, jer nigdje u svijetu postotak netransparentnih javnih nabavki ne prelazi pet do šest posto.

To je istakao povodom konferencije "Obaveze institucija vlasti na svim nivoima u BiH u skladu sa Strategijom i akcionim planom za borbu protiv korupcije 2015 - 2019" koja se održava danas, a na kojoj će biti predstavljeni Strategija i Akcioni plan za njenu provedbu koje je usvojilo Vijeće ministara BiH 7. maja.

Pojasnio je da Strategija ima za cilj nametanje niza mjera koje će omogućiti da borba protiv korupcije ima preventivni karakter.

"Na prevenciji se insistira jer Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) nema preventivni karakter i ne može sankcionisati bilo koga", kazao je Karić, dodajući da su preventivne mjere u borbi protiv korupcije efikasnije u odnosu na represivne.

Pojasnio je da preventivne mjere podrazumijevaju podizanje nivoa transparentnosti i odgovornosti. S tim u vezi, mišljenja je da institucije u BiH trebaju što više biti otvorene prema javnosti te da oni koji krše zakon moraju snositi odgovornost, i to pojedinačnu, a ne kolektivnu.

Zamjenik direktora APIK-a Dragan Slipac kazao je da APIK prvi put ima zakonsku obavezu da donese ovakvu strategiju koja će biti mjerilo ostalim institucijama na nižim nivoima u borbi protiv korupcije.

"Pokušali smo da Strategiju približimo stvarnim potrebama BiH da bi navedene mjere bile prihvatljive i provodljive za sve. Sada je zadatak ostalih nivoa vlasti da izrade vlastite strategije, ili bar akcione planove na temelju državne Strategije", kazao je Slipac.

Istakao je da se ovom strategijom želi postaviti sistem koordinacije da bi ona mogla biti provedena dokraja, jer, podsjetio je, ranije su već postojale četiri strateška dokumenta koja nisu provedena.

Konferenciju su organizirali Antikorupcijska mreža "Account" u saradnji s APIK-om i Centrom za razvoj omladinskog aktivizma "Croa" iz Sarajeva.