BiH
0

Karadžićeva žena tvrdi da se on nikad neće predati

NINA
Ljiljana Zelen-Karadžić, supruga bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića smatra da se najtraženiji haaški optuženik nikada neće predati Haaškom tribunalu.

Ljiljana Zelen Karadžić je u izjavi televizijskoj produkciji "Nezavisnih novina" emitiranoj sinoć na programu Televizije RS-a (RTRS) objasnila da nju i njezinu djecu redovno kontaktiraju predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova srpskog entiteta koji se raspituju je li porodica u kontaktu s Radovanom Karadžićem. «Rekli smo im da godinama nemamo kontakte i da ne možemo uspostaviti kontakt s njim», kazala je Zelen-Karadžić.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu je u dva maha sredinom 1990-tih podigao optužnice protiv Karadžića za ratne zločine i genocid tokom rata u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. Ljiljana Zelen-Karadžić je rekla da je ljudi iz MUP-a RS-a u posljednje vrijeme kontaktiraju jedanput sedmično.

"Budući da je naš odgovor takav da se ništa nije promijenilo, želimo da bude onako kako Radovan odluči, ne da ga na silu uhvate, ne da ga bilo ko maltretira. Neka sam odluči", kazala je Zelen-Karadžić. Supruga je dalje navela treba poštovati odluku Radovana Karadžića

"Ukoliko on odluči da se preda to jeste u redu, a ako on ne odluči da se preda, a ja mislim da je to tako, i da se on neće nikada predati i da će biti ovako kako jeste", kazala je Zelen Karadžić.

Ona je podsjetila da se njezin muž 30. juna 1996. povukao s mjesta predsjednika RS-a nakon dogovora s američkim diplomatom Richardom Holbrookom. On je garantovao Radovanu Karadžiću da ga, ukoliko se povuče iz javnog života, neće proganjati Haaški tribunal, navela je Ljiljana Zelen Karadžić.