Hag
0

Karadžić zatražio ponovno ispitivanje 12 svjedoka

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Optuženi Radovan Karadžić podnio je prijedlog Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da ponovno pozovu 12 svjedoka Tužilaštva radi unakrsnog ispitivanja.

Karadžić je u pismenom podnesku sudu naveo da želi ispitati svjedoke o “neotkrivenim dokazima”, jer smatra da je Tužilaštvo u Haagu “prekršilo obavezu otkrivanja dokaza”.

U skladu s tim, Karadžić je zatražio da se ponovno pozovu svjedoci kako bi ih ispitao o dokazima koje sada ima, javio je BIRN.

Karadžić je pozvao ICTY da mu da podršku jer su se, kako tvrdi, slične stvari dešavale i ranije tokom suđenja. Optuženi je naveo nekoliko primjera bivših haških optuženika, među kojima je i Radoslav Brđanin, prilikom čijih suđenja je Sudsko vijeće odlučilo da “ukoliko informacije nisu dostavljene u valjanom roku optuženom treba dozvoliti da opozove svjedoke Tužilaštva koji su već svjedočili”.

U dodatku dokumenta dostavljenom Tribunalu nalaze se imena svjedoka i na koje okolnosti su svjedočili. Neki od svjedoka, za koje je zatraženo dodatno unakrsno ispitivanje, svjedočili su o dešavanjima u Vogošći i Zvorniku.

Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih općina te progon širom BiH, kao i za teror nad civlima u Sarajevu i uzimanje međunarodnih pripadnika za taoce od 1992. do 1995. godine.

Radoslava Brđanina Haški tribunal osudio je 2007. godine na 30 godina zatvora zbog zločina počinjenih u BiH.