Različiti stavovi
40

Kapidžić: U BiH će se još dugo raspravljati o tome kako definirati dešavanja u Ukrajini

FENA
Damir Kapidžić (Foto: FPN)
Damir Kapidžić (Foto: FPN)
Profesor komparativne politike na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu komentirao je za Fenu situaciju u Ukrajini te je naglasio kako uprkos punoj invaziji na ovu državu Putin i dalje aktivnosti naziva "specijalnom vojnom operacijom" na istoku države.

U razgovoru za novinsku agenciju, Kapidžić ističe kako će se i unutar Bosne i Hercegovine dugo raspravljati o pravom definiranju aktuelne situacije u Ukrajini te da je jasno vidljivo kako ne postoji jedinstven tabor unutar države o trenutnoj situaciji.

"Ono što sada već vidimo jeste da ne postoji jedinstven tabor unutar BiH po pitanju invazije. Neki je nazivaju invazijom, neki ograničenom vojnom akcijom, dok drugi nazivaju pravim imenom. I smatram da je to najjasniji pokazatelj da će se unutar BiH još raspravljati oko toga kako nazvati 'ovo', a onda kakav stav zauzeti" istakao je Kapidžić.

Kada je riječ o podijeljenom mišljenju čak i političara iz bivše Jugoslavije, Kapidžić ističe da ima pojedinaca koji se ne slažu u principu o tome, ali o svemu je još uvijek rano govoriti o tome.

"Mi nemamo ni kompletne informacije o tome šta se sve dešava u Ukrajini, koliko će to imati odraz na odnose i Ukrajine i Evrope, i Rusije i Evrope. Mi ne znamo do kada će Ukrajinska vlada moći opstati, to su sve stvari o kojima je još uvijek prerano govoriti", dodao je Kapidžić.