Pozvao na odgovornost
385

Kapidžić tvrdi da je ljetna bašta Pjanićevog objekta nelegalno ustakljena: Inspekcija je jutros obaviještena

B. R.
Faruk Kapidžić, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Faruk Kapidžić, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine Faruk Kapidžić je kritikovao odluku da se dopusti ustakljivanje ljetne bašte sarajevskog ugostiteljskog objekta "Revolucija", a koji je u vlasništvu nogometaša Miralema Pjanića.
Poručio je da su načelnik općine Centar Srđan Mandić (NS) i direktor Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Boris Trapara odgovorni za, kako je naveo, izdavanje nelegalnih dozvola ako su ih izdali.

"Dvojac Mandić - Trapara su odgovorni za postavljanje nelegalnog objekta u ulici Ferhadija, odnosno njihove općinske i kantonalne inspekcije. Ako su izdali bilo kakvu dozvolu, osim dozvole za korištenje javne površine, utoliko su odgovorniji za izdavanje nelegalnih dozvola", konstatovao je arhitekta Kapidžić koji je bio i kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Prema njegovim riječima, entitetska inspekcija je jutros obaviještena da utvrdi da li se gradi bez dozvole ili sa nelegalnom dozvolu. Smatra da se "gradilište treba zatvoriti dok se ne ustanovi o čemu je riječ".

"Ako to ne uradi (inspekcija) u što kraćem roku, odgovornost preuzima ona", dodaje.

Ocijenio je da je i ovo "devastiranje i otimačina javnih površina".

"Iskustveno se zna da je početak građevinskih radova u petak navečer i završetak u ponedjeljak ujutro bez adekvatnih dozvola nepoznanica u zemljama gdje je novopočeni vlasnik stekao slavu i zaradu. Sumnjam da je neko glasao za ovakvu devastaciju grada i otimačinu javnih površina, osim onih privatnih lica koji ga devastiraju zbog lične dobiti. Izgleda da treba revolucija da se zaustavi evolucija neznanja i bezobrazluka", zaključio je Kapidžić koji je i kantonalni zastupnik SDA.

Podsjećamo, historijski urbani krajolik Sarajeva je prije dvije godine proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Riječ je o prostoru na kojem se nalaze desetine nacionalnih spomenika. To je prostor u kojem se nalazi i ulica Ferhadija kao jedna od centralnih ulica. Shodno tome, svaki građevinski projekat, svaku građevinsku intervenciju na ovom prostoru treba razmatrati i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

S obzirom na to da Komisija, smatrajući da se ugrožava historijski urbani krajolik, nije dopuštala realizaciju pojedinih građevinskih projekata onako kako su ih zamislile lokalne vlasti, prije svega Općine Centar i Stari Grad, dešavalo se da realizacija pojedinih projekata bude zaustavljena i/ili su se projekti morali mijenjati. Primjera radi, morao se promijeniti projekat rekonstrukcije, odnosno sanacije Trga oslobođenja "Alija Izetbegović" u Starom Gradu.