Rimsko naslijeđe
109

Kantonalni zavod pokušao zaštiti 2.000 godina star spomenik, općina Ilidža ih odbila pa spomenik nestao

F. H.
Spomenik koji je nestao
Spomenik koji je nestao
Historičari iz Bosne i Hercegovine su prošle godine utvrdili postojanje prije neregistrovanog rimskog spomenika kraj rijeke Željeznice, i pored upozorenja spomenik nije zaštićen i trenutno je nestao bez traga.
Naime, rimski nadgrobni spomenik koji je star oko 2.000 godina nalazio se uz samu obalu rijeke Željeznice u Lužanima.

Iz Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajeva, na upit portala Klix.ba odgovorili su da nisu informisani o nestanku sporazuma i da im nisu poznate aktivnosti koje je Općina poduzela na pronalasku spomenika.

"Nakon što je identifikovano postojanje spomenika, poduzete su aktivnosti u cilju njegove zaštite. Naime, dana 10.06.2022. godine, JU "Muzej Sarajeva" (u daljem tekstu Muzej) i JU "Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo" (u daljem tekstu Zavod), zajedničkim aktom broj: 139-01-3/2022 u formi Molbe, obratili su se Općini Ilidža u vezi sa tri rimska spomenika koja su pronađena na prostoru pomenute Općine," naveli su iz Zavoda.

Molbu ime Zavoda i Muzeja Sarajeva su uputili tadašnja direktorica muzeja Alma Leka i direktor Zavoda Boris Trapara, a na adresu općinskog načelnika Nermina Muzura.

"Budući da se spomenici nalaze u lošem fizičkom stanju očuvanosti, Muzej i Zavod su predložili da se isti transportuju do prostorija Brusa bezistana kako bi mogli biti obrađeni i zaštićeni. Općina je odgovor na Molbu dostavila Muzeju u kojem je izrazila želju da rimski spomenici ostanu na području Općine Ilidža, te da će Općina poduzeti ostale potrebne aktivnosti u vezi sa spomenicima", tvrde iz Zavoda.

Portal Klix.ba je uputio više upita prema kabinetu načelnika općine Ilidža, a vezano za nestanak vrijednog historijskog naslijeđa. Općina nije odgovorila na upite, niti su jednom trenutku u javnosti izdali zvanično saopćenje.

Prema tome, pokušaj stručnih i odgovornih osoba da zaštite spomenik, spriječila je općina Ilidža koja nakon toga očito nije poduzela mjere koje je obećala.

Iz toga razloga javnost ni stručna ni šira ne zna šta se desilo sa spomenikom koji je preživio 2.000 godina, ali ne i obećanje općine Ilidža da će preuzeti potrebne aktivnosti.