Višestruke koristi
38

Kanton Sarajevo radi na elektronskom zakazivanju specijalističkih ljekarskih pregleda

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo poručili su da će osigurati elektronsko zakazivanje ljekarskih specijalističkih pregleda preko elektronske uputnice.

Kako su saopćili iz ovog zavoda, direktor Muamer Kosovac je imao sastanak s predstavnicima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" i Doma zdravlja Kantona Sarajevo.

Razgovarali su o kreiranju jedinstvenog kalendara naručivanja specijalističkih pregleda u javnim ustanovama u Kantonu Sarajevo, tj. o elektronskom zakazivanju tih pregleda. Kao cilj su istakli skraćivanje listi čekanja na zdravstvene usluge, izbjegavanje višestrukog naručivanja, transparentnost te jednakost u dostupnosti usluga.

Prema riječima Kosova, implementacijom ovog projekta značajno ć se skratiti višemjesečna čekanja za pojedine specijalističke preglede, a svim osiguranicima će na internetskoj stranici Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo biti javno dostupne informacije o slobodnim terminima.

"Na ovaj način ćemo osigurati jednakost i transparentnost naručivanja specijalističkih pregleda. Realizacija projekta neće iziskivati dodatne troškove za Zavod, niti osiguranike, a intencija je da kapacitete informacionog sistema usmjerimo ka unapređenju poslovnih procesa i dobrobiti pacijenata", istakao je.

Jedan od zaključaka ovog sastanka je i ukidanje pisanih uputnica, odnosno vrlo brzo trebalo bi da zaživi elektronsko zakazivanje termina. Iz Zavoda su saopćili da nakon što budu uspostavljene liste termina u zdravstvenim ustanovama, sve detaljne informacije bit će dostupne na njihovoj internetskoj stranici.