Dodatne količine
16

Kanton Sarajevo planira da javno-privatnim partnerstvom osigura pitku vodu i sa Jahorinskih vrela

B. R.
Učesnici današnjeg sastanka (Foto: Vlada KS)
Učesnici današnjeg sastanka (Foto: Vlada KS)
Vlast u Kantonu Sarajevo razmatra mogućnost da javno-privatnim partnerstvom osigura dodatne količine pitke vode sa Jahorinskih vrela.

Iz Vlade Kantona Sarajevo saopćili su da je na današnjem sastanku razgovarano o osiguranju vode sa Jahorinskih vrela i za Istočni Stari Grad i Pale. Sastanku su prisustvovali kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović (NiP), predstavnici spomenutih općina i čelnici preduzeća za vodovod i kanalizaciju.

Projekt podrazumijeva, kako je naglašeno, vodosnabdijevanje gravitacijskim putem, bez korištenja pumpi, a procjema je da bi u sistemu vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo na ovaj način bilo osigurano dodatnih oko 500 litara vode u sekundi.

Prema Hadžiahmetovićevim riječima, projekt je dugoročno isplativ, a osim osiguranja dodatnih količina pitke vode, ovakva vodoopskrba podrazumijeva i uštede električne energije za rad pumpnih stanica preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK), njihovo rasterećenje kao i olakšano održavanje vodovodne mreže.

"Dodatne količine vode, koje bi na ovaj način pristizale na lokalitetu Hrida, omogućile bi čak i rezervne količine u sistemu VIK-a. Projekt je zahtjevan i iziskuje značajna finansijska ulaganja, koja bi Kanton Sarajevo mogao osigurati kroz javno-privatno partnerstvo. Naša su očekivanja da će se novim zakonom, koji je u pripremi, olakšati procedure za investiranje. Po njegovom usvajanju, namjera je da formiramo radnu grupu za izradu projektnog zadatka i objavimo tender za zainteresirane firme", istakao je Hadžiahmetović.

Naveo je da projekt iziskuje učešće oba entiteta, općina Istočni Stari Grad, Pale i Stari Grad Sarajevo, Kantona Sarajevo te preduzeća ViK Sarajevo i Vodovod i kanalizacija AD Pale. Dejan Kojić, direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija AD Pale, iskazao je interesovanje za ovaj projekt, kojim bi se, kako je istaknuto, dodatne količine vode osigurale i za ovo preduzeće.

"Zanovio bi se transportni cjevovod u dužini od 25 kilometara od vrela Prače preko Bistrice, Brusa do Hrida, koji je pušten u rad 1912. Na tom cjevovodu su česti kvarovi, teren je nepristupačan, gubici su veliki te bi izgradnjom novog cjevovoda sigurno u sistem vratili 20 do litara vode u sekundi. To je za naše preduzeće značajano, kao i što ćemo dobiti dodatne količine vode kroz ovaj projekt", naveo je Kojić.

Srđan Butilija, zamjenik načelnika Pala, zahvalio je ministru Hadžiahmetoviću na organizaciji sastanka, istakavši da projekt ima punu podršku i ove lokalne zajednice.

"Što se tiče Pala, kroz realizaciju ovog projekta, mi vršimo rekonstrukciju postojećeg cjevovoda na relaciji Vrelo Prače - Hrid, gdje imamo velike gubitke, ali također rješavamo problem vodosnabdijevanja, kako opštine Pale, tako i Kantona Sarajevo za narednih 50 godina - kako struka procjenjuje", napomenuo je Butulija.

Direktor ViK-a Sarajevo Rusmir Salić rekao je da je ovo veliki projekt za Kanton Sarajevo.

"Snabdijevanje vodom gravitacijskim putem u sistemu ViK-a je zastupljeno samo devet posto, dok je dominanantan pumpni sistem. Realizacijom ovog projekta dobijamo nove količine vode, smanjujemo potrošnju struje, olakšavamo održavanje postrojenja. Benefiti za ovo preduzeće bi bili sigurno ogromni", konstatovao je Salić.