BiH
0

Kanton Sarajevo na Generalnoj skupštini Evropskih regija

FENA
Kanton Sarajevo i ove je godine, kao punopravan i aktivan član još od 2005., učestvovao u radu godišnje konferencije Skupštine Evropskih regija (AER), održanom od 12. do 14. novembra u finskom gradu Tampere.

Generalna godišnja konferencija AER-a imala je zadatak da prikaže dosadašnje aktivnosti i definira smjernice rada Skupštine u idućoj godini, kao i da istakne dosadašnje i buduće aktivnosti svojih regija članica, saopćeno je danas iz Pres službe Kantona Sarajevo.

Zbog loših vremenskih prilika na sarajevskom aerodromu, politička delegacija Kantona predvođena predsjedavajućim Skupštine Denisom Zvizdićem, bila je onemogućena prisustvovati generalnoj konferenciji.

Kanton Sarajevo predstavljao je Dino Elezović, stalni predstavnik Kantona Sarajevo u Briselu.

Elezović je govorio o dosadašnjim aktivnostima Kantona Sarajevo, te budućim smjernicama djelovanja unutar AER-a.

U njegovom medijskom izvještaju istaknute su organizacije dva značajna skupa - "AER Training Academy - Sarajevo", održanom u Sarajevu u maju. Riječ je o trening seminaru kojem je cilj bio upoznavanje regionalne i lokalne administracije s evropskim regionalnim programima, mogućnostima i načinu apliciranja za regionalne prekogranične projekte.

Drugi je "AER Policy Briefing" održan u junu u predstavništvu Kantona u Briselu, na kojem je evropskim regijama partnerima prikazan IPA instrument financiranja i način korištenja fonda u međuregionalnoj prekograničnoj saradnji.

Jednoglasnom odlukom generalne Skupštine izabran je i politički Izvršni odbor Skupštine za 2009. - 2011. godinu. Izvršni odbor je, uz predsjedništvo, najviše političko tijelo AER-a. Zadatak mu je kreirati politiku i davati političke smjernice unutar AER-a. U odbor se biraju politički predstavnici iz regija članica.

Izvršni odbor broji oko 50 stalnih članova, koje izglasa generalna Skupština. Regije iz BiH u Izvršnom odboru imaju dva stalna mjesta.

U naredne dvije godine jedno od dva politička mjesta zauzet će i Kanton Sarajevo, te politički predstavnik Kantona unutar AER-a Denis Zvizdić.

Pored Kantona Sarajevo, drugo mjesto zauzima i politički predstavnik RS-a u AER-u Milorad Dodik.

U prethodnom mandatu Izvršnog odbora tu ulogu su imali politički predstavnici zeničko-dobojskog Kantona i Zapadnohercegovačke županije.

U narednom periodu Kanton Sarajevo će pored političkog djelovanja u AER-u, svoje interese zastupati u pojedinim komisijama, te svoje aktivnosti u Skupštini fokusirati na politiku mladih, obrazovanje i edukaciju kadrova te uključenjem u turističku regionalnu mrežu.

Iz pomenutih oblasti u narednom je periodu, uz podršku Skupštine Evropskih regija (AER), planirano održavanje niza seminara na području Kantona.