BiH
0

Kanton Sarajevo: Elektronske zdravstvene knjižice za 410.000 osiguranika

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Izdavanjem oko 20 hiljada elektronskih zdravstvenih knjižica za kategorije koje su u stalnom liječničkom tretmanu, početkom septembra bi trebalo da počne primjena tog sistema u Kantonu Sarajevo.

Resorni kantonalni ministar Eldar Lokmić u izjavi za Agenciju FENA najavio je da bi do kraja godine trebalo da svi osiguranici u KS-u dobiju elektronsku zdravstvenu knjižicu.

"Puštanje tog sistema planirano je za srijedu, 11. septembra u Domu zdravlja Centar u Vrazovoj s konekcijom na Klinički centar Univerziteta Sarajevo i na ostale lokalitete koji su sad spojeni sa Zavodom zdravstvenog osiguranja gdje će biti centralni dio tzv. sigurna soba i pozivni centar za sve korisnike", kazao je.

Ministar ističe da će elektronske zdravstvene knjižice biti dostavljene na adresu svih korisnika, a određeni broj će se moći podići i u poslovnicama Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a.

"Više neće biti potrebe za ovjeravanjem knjižice u Zavodu. Ta ovjera će se raditi automatski preko našeg centralnog punkta koji sve to kontrolira", kaže ministar Lokmić.

Navodi da su male mogućnosti zloupotrebe tog dokumenta, te s tim u vezi ističe da je u toku i izrada uredbe za regulaciju zdravstvene knjižice.

U KS-u ima oko 410.000 osiguranih osoba i za sve njih će biti urađene elektronske zdravstvene knjižice.

Elektronska zdravstvena knjižica izgleda kao kreditna kartica i vrhunski je način zdravstvene evidencije. Sadrži sve podatke o osiguraniku zdravstvene zaštite i umnogome će olakšati kako pacijentima, tako i ljekarima. Na taj način trajno bi trebalo da bude riješen problem gužvi u zdravstvenim ustanovama.