BiH
47

Kampanja "Sposobnim, a ne podobnim": CCI objavio bazu poslova za stranački podobne ljude u BiH

Piše: Er. M.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predstavljanjem sveobuhvatne analize broja i načina imenovanja i zapošljavanja u institucijama vlasti i javnoj upravi, Centri civilnih inicijativa (CCI) pokrenuli su danas kampanju "Sposobnim, a ne podobnim", čiji je cilj depolitizacija i departizacija imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u BiH.

"Smatramo da je ogroman problem politizacije i partizacije rukovodećih pozicija u javnom sektoru, ali i cjelokupnog javnog zapošljavanja zarobljenog interesima pojedinaca i političkih stranaka, eskalirao do krajnjih granica", rekao je Adis Arapović, program menadžer CCI-a na konferenciji.

On je dodao da politička i stranačka imenovanja i zapošljavanja u vrlo važnim agencijama, institucijama i javnim preduzećima kao što su, Regulatorna agencija za komunikacije, državna revizija, Agencija za statistiku, Antikorupcijska agencija, Razvojna banka FBiH i RS, telekomi, elektroprivrede i tako dalje dovode do vrlo niske efikasnosti, nerada, izostanka odgovornosti prema zakonu, politizacije službe i slično.

"Istovremeno, značajno se narušava unutrašnja stabilnost institucija i doprinosi poremećajima u hijerarhiji odgovornosti jer stranačko zapošljavanje znači odgovornost stranci, a ne instituciji, zakonu i građanima", kazao je Arapović.

Prema analizi CCI-a, u BiH ima približno 5.840 formalnih političkih funkcija na svim nivoima političke vlasti te približno 19.930 rukovodećih funkcija unutar javnog sektora koje su nezvanični izborni plijen te dodatnih 166.000 zaposlenih u javnoj upravi i drugim javnim uslugama, čime se dolazi do podatka o 191.772 osobe zaposlene "na budžetu" u BiH.

CCI je danas objavio web platformu www.sposobnimanepodobnim.ba koja, između ostalog, nudi bazu podataka svih institucija/organa uprave/kompanija sa više od 15.000 imena "podobnih" političkih imenovanja.

"Zapošljavanjem podobnih, a ne najboljih kandidata trajno se slabe institucije i umanjuju šanse za društveni prosperitet. Posljedica je to što su profesionalnost, integritet i efikasnost javne uprave i javnih usluga dovedeni do sloma, a zapošljavanje ili napredovanje u javnom sektoru nemoguće je bez stranačke podobnosti. S ovom praksom se konačno mora stati, imenovanje i zapošljvanja vratiti u okvire zakona i najboljih evropskih principa, koji su nam i mandatorni. Vrijeme je za reforme javne uprave koje će osigurati depolitizaciju i zapošljavanje najboljih kandidata, a to je i jedan od ciljeva reformske agende", zaključio je Arapović.

Podaci CCI-a pokazuju da u BiH imaju 684 pozicije na koje se funkcioneri imenuju politički, dok je samo na nivou institucija države ukupno 276 političkih imenovanja i 45 pozicija na koje se funkcioneri direktno biraju.

U svim administrativno-teritorijalnim jedinicama BiH ima blizu 11.376 upravljačkih i rukovodećih pozicija, a od tog broja je 485 rukovoditelja zaposleno u institucijama države.

Zbirni podaci u FBiH (institucije na nivou Federacije BiH i 10 kantona) govore da je u entitetu angažovana 451 osoba koja je direktno izabrana, dok se 250 osoba imenuje politički. U javnoj upravi na rukovodećim i upravljačkim funkcijama zaposleno je 7.301 osoba. Nešto manje administracije ima RS gdje postoje 92 direktno izabrane pozicije, 139 politički imenovanih funkcija i 3.309 rukovodećih i upravljačkih funkcija.