BiH
100

Kako žive zatvorenici u KPZ Zenica: Kaznu izdržava 813 osuđenika, bjekstva nisu česta

Piše: Amina Bijelonja
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kazneno-popravni zavod Zenica je najveći i najstariji zatvor u Bosni i Hercegovini, opjevan je u pjesmi grupe Zabranjeno pušenje, a i navijači Fudbalskog kluba Čelik iz Zenice dobili su popularni nadimak Robijaši.

Ove godine obilježava se jubilej od 130 godina postojanja ove ustanove, a trenutno je u njoj smješteno 813 zatvorenika s najvišom kaznom zatvora od 40 godina. Zatvor je izgrađen za vrijeme austrougarske vladavine, od 1886. do 1889. godine, izvan gradske jezgre. Kako je rastao grad, tako su se i naselja približila zatvorskim zidinima. Iako je promijenio čak pet država, zatvor je ostao na istom mjestu, kao najpoznatiji i najveći zatvor u BiH. KPZ Zenica je jedini zatvor zatvorenog tipa u Federaciji BiH, a ostalih šest su poluzatvorenog tipa. Smještajni kapacitet pritvorskog odjeljenja je 770, dok je za osobe koje izdržavaju alternativnu mjeru (s elektronskom narukvicom) 40 do 50 kreveta. Prema riječima direktora Hidajeta Jabandžića, ove brojke su svakodnevno promjenljive.

"Nekoliko zatvorenika služi najvišu kaznu zatvora od 54 godine, a o svim zatvorenicima brine se 220 stražara. Pored smještajnih i stalnih organizacionih jedinica u zatvoru, imamo i određene obradive površine, plastenike, dva poljoprivredna imanja gdje se uzgaja povrće za ishranu zatvorenika. Zatvor ima i svoju pekaru, ali i ostale dijelove koji su potrebni za normalan život zatvorenika. Za obavljanje navedenih poslova u sklopu dobrovoljnog rada, zatvorenici primaju platu u iznosu od 200 KM. Za taj iznos mogu kupiti dodatnu namirnice pored redovne ishrane, a većina ih taj novac šalje porodicama jer je riječ o socijalnim slučajevima", izjavio je Jabandžić za Klix.ba.

Mogućnost pohađanja osnovne i srednje škole u zatvoru

Zatvorenici u KPZ Zenica imaju mogućnost pohađanja osnovne i srednje škole u sklopu zatvora. Na oglasnim tablama u krugu zatvora stoje jasno definirani propisi koje zatvorenici moraju ispunjavati da bi pohađali navedeni stepen obrazovanja, kao i koji su to rezultati koji se očekuju od njih. Direktor Jabandžić u razgovoru za Klix.ba ističe da je u sklopu okupacione terapije mnogo sekcija obezbjeđeno za zatvorenike.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"U okupacionu terapiju su uključene sportske, naučne i kultuno-zabavne sekcije. Osuđenici koji se primjerno ponašaju i ne prave probleme mogu svakodnevno boraviti na svježem zraku. Oni se prema ponašanju dijele u tri kategorije A, B i C, gdje su u A smješteni s naprimjerenijim ponašanjem. Njih je oko 70 posto dok je deset posto zatvorenika s najlošijim ponašanjem. U ovom trenutku samo devet posto zatvorenika koristi vanzavodske pogodnosti što podrazumijeva izlazak za vikend, a to je relativno mala brojka kada se u obzir uzme broj od 813 zatvorenika. U sklopu zavoda su i intimne prostorije za posjete supružnika", navodi Jabandžić.

Maloljetnički zatvor

U Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa Zenica trenutno kaznu maloljetničkog zatvora izdržava deset osuđenih osoba. Do prije tri godine maloljetnici su bili smješteni na prvom spratu u jednom krilu petog paviljona, u kojem je bilo 15 jednokrevetnih soba. Sada su fizički potpuno odvojeni od drugih osuđenika. Odluka je donijeta u mandatu Nihada Spahića tadašnjeg direktora zatvora, a prema Zakonu o maloljetničkom zatvoru. U premještanje maloljetničkog zatvora je utrošeno oko 40.000 KM, a sredstva su obezbijeđena iz federalnog budžeta u saradnji s federalnim Ministarstvom pravde i Vladom Federacije BiH. Sve radove su izvršili zaposlenici Zavoda i osuđene osobe.

Direktor Jabandžić ističe da je trenutni kapacitet 22 kreveta, te da maloljetnici ni na koji način ne smiju doći u kontakt s ostalim zatvorenicima. Prema njegovim riječima u zenički zatvor rijetko dolaze maloljetnici. U najvećem zatvoru u BiH do sada nije bilo više od 15 osuđenih osoba koje izdržavaju kaznu maloljetničkog zatvora, a nikada nijedan pravosnažno osuđeni maloljetnik nije vraćen sa kapije Zavoda zbog nedostatka kapaciteta. Sve sobe nalaze se na prvom spratu, a prizemlje je namijenjeno za dnevne aktivnosti, trpezariju, sekcije i ostalo.

Maloljetnici na raspolaganju imaju 450 kvadratnih metara stambenog prostora, 100 kvadratnih metara fitnes-sale te šetalište i igralište površine 624 kvadratna metra. Baš kao i ostali zatvorenici i maloljetnici mogu pohađati osnovnu ili srednju školu. Većina ih je završila srednju, a u diplomi im ne piše da su školu završili u zatvoru zbog eventualne naknadne diskriminacije. Pored toga, gotovo svi maloljetnici su radno angažirani i za to dobijaju platu. Zavodske i vanzavodske pogodnosti imaju shodno stepenu izvršene resocijalizacije prema reklasifikacionim grupama i zakonskim propisima.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Iz zatvora niko nije pobjegao od '93. godine

Iza rešetaka zeničkog zatvora niko nije pobjegao od 1993. godine. Posljednji bijeg je zabilježen prije 20-ak godina. Prema riječima direktora Jabandžića, zatvorenici najčešće iskoriste mogućnost vanzavodske pogodnosti, izađu vani i nikada se ne vrate.

"Među zatvorenicima ima i onih koji namjerno skrive ili počine neko krivično djelo kako bi na neki način bili 'udomljeni. Sarađujemo s centrima za socijalni rad, a za svakog je nadležan određeni broj uposlenika. U zatvoru nisu česta pomilovanja kazni, a to rade komisije pri Ministarstvu pravde“, kaže za Klix.ba vršilac dužnosti pomoćnika za sigurnost zeničkog zatvora.

Ukoliko zatvorenik u KPZ Zenica napravi disciplinski prekršaj njemu se određuju određene mjere zabrane i pristupa, a o svemu tome odlučuje komisija. Teški prekršaji se kažnjavaju novčanom ili kaznom samnice do 20 dana u zavisnosti od načina prekršaja, učestalosti ponavljanja i slično. U tom postupku zatvorenici imaju pravo na pravnu pomoć odnosno na angažiranja advokata.

Zatvorenici slikaju, crtaju, čitaju knjige, rezbare...

Mnogi osuđenici su uključeni u sekcije, a ima ih mnogo. Neki sviraju i pjevaju, dok drugi prave predmete od drveta ili vrijeme provode u zatvorskoj biblioteci koja ima više od 11.000 naslova. Većina smatra i da je dobra knjiga najbolji bijeg od stvarnosti.

U sklopu zatvora postoje dvije pravoslavne i katoličke kapele kao i tri mesdžida. Zatvor ima ugovor sa sve tri vjerske zajednice, a u toku vjerskih praznika dolaze njihovi predstavnici kako bi se molitva obavila na adekvatan način. Povodom prošlogodišnje posjete pape Franje BiH, grupa zatvorenika je napravila drvorezbarsko djelo koje prikazuje Isusovu posljednju večeru s apostolima, a djelo je izrađeno po uzoru na poznato djelo Leonarda da Vincija nastalog pred kraj 15. stoljeća.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Na poleđini je pisalo: "Svetom ocu papi Franji! Sveti Oče, ispunili ste srećom našu dušu i srce samim dolaskom u našu državu Bosnu i Hercegovinu. Jako nam je žao što se ne nalazimo na slobodi kako bismo i sami uzveličali Vaš dolazak i boravak u Bosni i Hercegovini. I mi osuđenici imamo želju da ljudi u svijetu žive u miru, zajednici i sreći, te da se međusobno pomažu bez obzira koje su nacije, vjeroispovijesti ili rase, kao što to radimo mi paćenici - osuđenici u zatvoru. Molimo Vas da kao mali znak pažnje prihvatite naš poklon koji smo s ljubavlju u zajednici izradili za Vas - našeg Svetog Oca. Pozdravljamo Vas i želimo Vam sve najbolje - osuđenici iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica".

Samo najuzorniji imaju pravo na periodičnu posjetu

Shodno tome kojoj kategoriji zatvorenika pripadaju (A, B ili C), zatvorenici imaju pravo na periodičnu posjetu porodice. Posjete se dijele na redovne, slobodne i vanredne.

Redovne posjete se organiziraju svake sedmice u mjesecu i traju od 8 do 16 sati. Za jednu posjetu može doći maksimalno pet osoba. U redovnu posjetu mogu doći samo roditelji, braća, sestre, supruga i djeca, usvojenik, usvojitelj, staratelj, očuh, mačeha, polubraća i polusestre.

Slobodne posjete namijenjene su za bračne partnere. Obavljaju se jednom mjesečno i to nedjeljom u trajanju od tri sata. Moraju se najaviti, a kao dokaz prilaže se vjenčani list, dok za vanbračne zajednice se donosi izvještaj iz centra za socijalni rad.

U vanredne posjete mogu doći osobe koje nisu u krvnom srodstvu s osuđenikom ili pritvorenikom. Moraju se najaviti i mogu biti maksimalno dvije u mjesecu. Posjeta traje sat vremena i mora se najaviti 5-6 dana ranije.

Kada su u pitanju stvari koje se mogu donijeti osuđenicima, bitno je napomenuti da sve prođe kroz pregled te da je poželjno da sve pakete i hranu pakujete u prozirne kese, vreće, folije i posude. Osuđena osoba može zadržati kod sebe pribor za održavanje lične higijene, pribor za održavanje i čišćenje odjeće i obuće, pribor za pisanje, džemper, pidžamu, zimski i ljetni veš, čarape i maramicu, uobičajeni lični nakit, ortopedska pomagala, odijelo i obuću, sat, tranzistor i druge stvari koje odobri direktor Zavoda.Osuđene osobe imaju pravo primati jedan paket svakih sedam dana. U paketu je dozvoljeno primati rublje, predmete za ličnu higijenu, štampu i prehrambene artikle. Težina hrane u paketu ne može biti veća od osam kilograma. Ne smije se unositi alkohol, droga, hladno i vatreno oružje, fotoaparat, mobitel, telefon i kamera.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Sektor tretmana u KPZ Zenica

Sve osuđene osobe pored navedenih aktivnosti, imaju i savjetodavnu pomoć. Svaki osuđenik po dolasku u prijemno odjeljenje biva procjenjivan, obavlja razgovor s psihologom, socijalnim radnikom i drugim uposlenicima u prijemnom odjeljenju, a nakon toga se pravi izvještaj koji je veoma bitan za dalji tok tretmana.

"U sačinjenom izvještaju dobivamo socijalnu amnezu i nalaz psihologa koji su veoma bitni za rad s osuđenim osobama. Nakon boravka u karantinu od maksimalno 30 dana odgajatelj pristupa zatvoreniku u smislu stručne pomoći u prijemnom odjeljenju. Pruža mu savjetodavnu pomoć, usmjerava ga na određene aktivnosti, predlaže mu sekcije, posao, pomaže u kontaktu s porodicom, poučava ga načima rješavanja konflilkata. Odgajatelj tokom procesa sve evidentira u dosije postupanja, dobre i loše strane. Vanzavodske pogodnosti su set poticajnih mjera, a ukoliko ih zatvorenik koristi mnogo lakše podnosi ostatak vremena izdržavanja zatvorske kazne. Odgajatelj je taj koji prati osuđenu osobu i koji u svakom trenutku može inicirati, odnosno poslati osuđenu osobu da obavi razgovor sa stručnom osobom", izjavio je za Klix.ba predstavnik sektora tretmana u KPZ Zenica i predsjednik Udruženja penologa BiH.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

U sklopu zavoda postoji zdravstvena služba u kojoj su zaposlena dva ljekara i 14 medicinskih tehničara. Dodatno zavod ima ugovore s 13 ljekara koji dolaze u zatvor po potrebi, s bolnicom i Domovima zdravlja u Zenici. S obzirom na to da svi zatvorenici imaju besplatno zdravstveno osiguranje svi pregledi se obavljaju u zatvoru. Ivica Dujmović zamjenik direktora Zavoda, rekao nam je kako sumnja u realizaciju ideje o otvaraju forenzičkog zavoda na Sokocu, iako je ovakva ustanova u BiH itekako potrebna.