BiH
5

Kako ukinuti ili umanjiti "bijeli hljeb" u cijeloj Federaciji

Piše: E. Gorinjac
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Na izričit zahtjev demonstranata, odnosno Plenuma građana Tuzle, Skupština tog kantona jučer je jednoglasno izglesala odluku da se članovima Vlade, koja je podnijela ostavku nedavno, ukine pravo na naknadu plaće nakon prestanka funkcije ili takozvani "bijeli hljeb". To se traži manje-više i u drugim kantonima, ali da ne bi bilo pravnih posljedica i da bi se stvar riješila u svim kantonima, potrebno je izmijeniti Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Podsjetimo, prema tom Zakonu bivši članovi vlada, profesionalni zastupnici i niz drugih, imaju pravo na "bijeli hljeb" i do godinu dana. Razumije se, kršenje zakona za sobom povlači i posljedice.

"Izabrani dužnosnici i nosioci izvršnih funkcija nakon prestanka obavljanja javne funkcije, a do zasnivanja novog radnog ili ugovornog odnosa ili do ispunjavanja uvjeta za penziju, prema općim propisima, imaju pravo na naknadu plaće koju su ostvarivali dok su obavljali javnu funkciju u trajanju od 12 mjeseci. Prava iz stava 1. ovog člana imaju i savjetnici u trajanju od šest mjeseci, ukoliko su dužnost savjetnika obavljali duže od dvije godine", navodi se u Zakonu.

Potrebne su hitne izmjene Zakona

Irfan Ajanović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i bivši predsjedavajući Ustavnopravne komisije tog doma, u razgovoru za Klix.ba pojašnjava šta se može dogoditi s ovakvim odlukama kantonalnih skupština, ali i koji je najbolji način da se ukine pravo na naknade po isteku mandata da ne bi kasnije bila, narodski rečeno, skuplja pita nego tepsija. On podsjeća šta se desilo sa Zakonom o uštedama u FBiH.

"Treba se sjetiti toga šta je bilo kada smo htjeli da smanjimo plaće i kad smo prekršili kolektivne ugovore. I ne da se desila ušteda, nego se desilo puno više rasipništva. Kada su advokat Hakija Kurtović i još nekoliko njih tužili u ime onih koji su bili oštećeni, ne da su ostvarene uštede od sedam miliona, nego je 15 miliona kamata i svega toga bilo. Dakle, sve što se radi mora se uraditi isključivo po Zakonu, a kada su u pitanju uposlenici i njiva prava, sve mora po kolektivnim ugovorima", kaže Ajanović.

Naš sagovornik kaže da u političkom smislu podržava da se dužina primanja plaće smanji ili potpuno ukine nakon isteka mandata.

"Moje mišljenje je da se mora naći tu neko rješenje, jer kandidira se, da bude zastupnik ili ministar, neko ko je recimo zaposlen. Onda se desi da padne vlada ili se dese vanredni izbori i on potpuno ostaje bez posla. Svugdje postoji neki otkazni rok. Je li previše godina dana 'bijelog hljeba' za one koji imaju više od 25 godina staža ili pola godine za one koji imaju 15 godina? Jeste previše. Ako je sposoban da bude ministar i zastupnik, sposoban je i da vodi računa o sebi šta će se desiti kada prestane to raditi. U TK gdje je to politički rješeno, ja tu odluku politički prihvatam, ali sve se mora riješiti izmjenom i dopunom Zakona", dodaje Ajanović.

Zahtjev uputiti Vladi FBiH

Ukoliko dođe do izmjena Zakona, koje bi izglasao Federalni palament, niži nivoi vlasti u ovom entitetu bi morali uskladiti svoje propise i tako bi došlo do izjednačavanj u svim kantonima. A kako to postići? Kada se donosio Zakon, predlagač je bila Vlada FBiH, što bi i u slučaju eventualnih izmena bilo najbolje.

"Vlada je to uputila Parlamentu, a potom je Zakon usvojen naravno u oba doma. To je procedura i sada da bi se on izmijenio. Može ga predložiti svakako i bilo koji zastupnik ili klub poslanika bilo koje stranke, ali je najbolje da ga predloži Vlada FBiH kao zakonodavni organ izvršne vlasti. U tom slučaju takve izmjene imaju najviše šanse da prođu", kaže Ajanović.

On očekuje da će upravo Vlada FBiH inicirati ove izmjene i uputiti ih Parlamentu FBiH po hitnom postupku. U tom slučaju, čini se da bi najbolje rješenje bilo da plenumi građana upute zahtjev Vladi FBiH kako bi se trajno i bez posljedica ukino ili smanjio iznos ili dužina korištenja "bijelog hljeba".