Budžet za 2019.
573

Kako (ne) čuvati bosanski jezik: Vlada KS ne planira dati ni jednu marku djeci Konjević Polja

Piše: M. N.
Prošlogodišnji prvačići iz Konjević Polja
Prošlogodišnji prvačići iz Konjević Polja
Vlada Kantona Sarajevo nije prihvatila prijedlog ministra obrazovanja KS Elvira Kazazovića da se za školovanje djece iz Konjević Polja izdvoji 416.000 KM za ovu školsku godinu. U Nacrtu budžeta za 2019. godinu ove stavke uopće nema.

Riječ o djeci koja su diskriminisana već godinama jer nemaju pravo da izučavaju bosanski jezik u javnim školama koje održavaju nastavni plan i program prema pravilniku koji je napravila Vlada RS.

Njihovi roditelji su mjesecima kampovali pred OHR-om kako bi se ovaj problem riješio i 2014. godine formiran je Edukativni centar u Novoj Kasabi gdje predaju nastavnici iz Sarajeva po planu i programu Minsitarstva obrazovanja KS.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro kazao je da izbacivanje ove stavke iz budžeta sramotno.

"Sindikat od početka te priče podržava borbu te djece i njihovih roditelja za identitet, jezik i kvalitetno obrazovanje. Još dok je ministar obrazovanja bio Emir Suljagić tražili smo da se pokrenu određene aktivnosti da se djeca upišu u Osnovnu školu 'Vladislav Škarić' kako ne bi gubili godine, da bi im pomogli. Očekivali smo da će Vlada KS riješiti tu situaciju i u budžetu izdvojiti novac na ime Osnovne škole 'Malta', to se nije desilo. Nadamo se da ovaj nacrt budžeta neće biti onaj koji će biti usvojen, pokušat ćemo lobirati kod zastupnika koji će utjecati da se riješi ovaj problem na način da se ova sredstva uračunaju u budžet", istakao je Sivro za Klix.ba.

Vlada KS je proteklih godina bila potpisnica Sporazuma o zajedničkoj saradnji u organizaciji instruktivne nastave za učenike osnovnih škola s područja naselja Konjević-Polje. Ministarstvo obrazovanja KS je realizovalo nastavu i plaćanje nastavnika, te ostalih obaveza, u skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju KS putem Javne ustanove Osnovna škola "Malta".

U Sporazumu je i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica koje je finansiralo nastavu.