Reagovali iz Prijedora
182

Kako je Karić projekcijama na Vijećnici dala "ekskluzivitet" pojedinim žrtvama

M. G.
Odluka Gradskog vijeća Grada Sarajeva da se, po prijedlogu gradonačelnice Benjamine Karić, obustave projekcije na fasadi Vijećnice, osim za dane važne za državu BiH i grad, izazvala je brojne reakcije.
Kako smo ranije objavili, današnja odluka Gradskog vijeća zabranjuje projekcije na Vijećnici, a izuzeci su događaji od značaja za BiH te važni datumi za Grad Sarajevo.

Prema toj odluci, projekcije na Vijećnici bit će dozvoljene za Dan opsade Grada Sarajeva, Dan Grada Sarajeva, Dan sjećanja na ubijenu djecu u opkoljenom Sarajevu, Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i Dan sjećanja na žrtve zločina protiv čovječnosti u Prijedoru i njegovoj okolini.

Jedan od onih kojima je sporna ova odluka je Prijedorčanin Edin Ramulić iz inicijative "Jer me se tiče" koja organizuje obilježavanje Dana bijelih traka.

Edin Ramulić (Foto: Screenshot)
Edin Ramulić (Foto: Screenshot)

Kako je u razgovoru za Klix.ba rekao Ramulić, izuzeci koji su navedeni pojedinim žrtvama daju "ekskluzivitet", a sve žrtve trebale bi biti tretirane jednako.

"Bilo da se radi o žrtvama genocida u Srebrenici, prijedorskim žrtvama, sarajevskim, Višegrada, Foče, ali i žrtvama sa Kazana, Grabovice, Trusine i mnogih drugih stratišta sve one bi trebale biti tretirane jednako", naveo je Ramulić.

Dodao je da je on deklarativno protiv toga da se sarajevska Vijećnica osvjetljava povodom Dana bijelih traka, no da on ne može govoriti u ime svih Prijedorčana i da nema mogućnost da takvo nešto spriječi.

"Dok je ona gradonačelnica da se stavi moratorij i da ona uopće ne uzima Prijedor u usta ni da se ništa ne dešava u Vijećnici. Pa kad se nešto promijeni i dođe neki normalan gradonačelnik koji će imati više sluha i bolji odnos da razgovaramo i pregovaramo i o tome na koji način da Sarajevo komemorira i događaje u Prijedoru", kategoričan je Ramulić.

Podsjećamo, Ramulić je i ranije oštro kritikovao Karić kada je nagradila pripadnike AntiDayton pokreta na čijem čelu je Nihad Aličković. Tada je Ramulić rekao da je protiv postavljanja bijelog čaršafa preko Vijećnice povodom obilježavanja Dana bijelih traka.