BiH
0

Kako će BiH dobiti Špirićevog nasljednika

FENA
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine održat će danas hitnu sjednicu u Sarajevu gdje će jedina tačka dnevnog reda biti razmatranje ostavke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića. Prema zakonima, Vlada je od jučer samo u tehničkom mandatu, a odluka o imenovanju novog predsjedavajućeg Vijeća Ministara mora se donijeti najkasnije osam dana nakon odžavanja sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine.

Nikola Špirić je uputio jučer ostavku Predsjedništvu BiH i zatražio da se u skladu sa zakonom provede procedura.

Prema Zakonu o Vijeću ministara BiH, predsjedavajući Vijeća podnosi ostavku Predsjedništvu BiH, što automatski znači podnošenje ostavke i kompletnog Vijeća ministara.

Vlada je od jučer u tehničkom mandatu do izbora novog predsjedavajućeg i novog saziva Vijeća ministara BiH.

Špirić je jučer na pres-konferenciji u Sarajevu obznanio podnošenje ostavke i istaknuo da je to jedini način na koji je htio doprinijeti smirivanju situacije u BiH.

Prema čl. 12 Zakona o Vijeću ministara BiH, predsjedavajući može podnijeti ostavku bez obrazloženja. Podnosi je Predsjedništvu BiH. Ako podnese ostavku, ili ako je trajno spriječen da vrši svoju dužnost, Vijeće ministara BiH daje ostavku u cjelini, a dužnost obavlja do potvrde novog predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara BiH. U tom slučaju primjenjuje se postupak iz članova 9. i 10. tog zakona, gdje stoji da predsjedavajućeg Vijeća ministara imenuje Predsjedništvo BiH kod svakog novog mandata Parlamentarne skupštine BiH, vodeći pritom računa o principu zastupljenosti iz člana IX.3. Ustava BiH.

Odluka o imenovanju donosi se najkasnije osam dana nakon održavanja konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i odmah dostavlja tom domu na odobravanje. Predsjedavajući Vijeća ministara stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Zastupnički dom.

Potvrda imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara mora biti završena u roku od trideset dana od dana imenovanja. Nadalje, prema članu V.4. Ustava BiH, predsjedavajući Vijeća ministara imenuje ministre i zamjenike ministara odmah nakon stupanja na dužnost i odmah traži od Zastupničkog doma potvrdu imenovanja.

Ministri i zamjenici ministara stupaju na dužnost odmah nakon što to potvrdi Zastupnički dom. Potvrda imenovanja zamjenika predsjedavajućeg, ministara i zamjenika ministara mora biti završena u roku od trideset dana od dana kada predsjedavajući Vijeća ministara preuzme dužnost.