Zbrinjavanje porodica
123

Kakanj planira gradnju devete zgrade za socijalno ugrožene Rome

E. M.
Švicarski Caritas i Općina Kakanj potpisali su sporazum o međusobnim odnosima u realizaciji projekta "Stambeno zbrinjavanje Roma 2020/2021. godina" u Općini Kakanj čime je planirana gradnja još jedne zgrade socijalnog stanovanja.

Ovo će biti deveta zgrada socijalnog stanovanja izgrađena na području Općine Kakanj u koju će biti smještene socijalno ugrožene porodice Roma.

Kako su kazali iz Općine Kakanj u realizaciji projekta Caritas Švicarska učestvuje s 262.000 KM dok je Općina Kakanj za ovu namjenu osigurala 200.000 KM, vrijednost građevinskog zemljišta i rentu kao i uređenje infrastrukture, komunalne priključke, ispitivanje tla i druge poslove ukupne vrijednosti 82.000 KM.

"U okviru ovog projekta planirana je izgradnja zgrade s osam stambenih jedinica. Postoji mogućnost da zgrada bude i većih dimenzija, s više stanova, jer će Caritas Švicarske i Općina Kakanj aplicirati na javni poziv Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH sa ciljem da se za ovaj projekat osigura dodatnih 100.000 KM", kazao je načelnik Kaknja Aldin Šljivo.

Tokom jučerašnjeg dana otvorene su i ponude za izvođača radova na izgradnji sedme zgrade socijalnog stanovanja u naselju Varda također za smještaj porodice Roma, a vrijednost ovog projekta s deset stanova iznosi blizu 526.000 KM. Sredstva su osigurana preko švicarskog Caritasa (226.000 KM), Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH (100.000) te Općine Kakanj (200.000 KM).