Aktivnosti na terenu
85

Kakanj kroz stipendije i poticaje za biznise približava deficitarna zanimanja maturantima

E. M.
Bajtarević u razgovoru s maturantima
Bajtarević u razgovoru s maturantima
S ciljem popularizacije deficitarnih zanimanja načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević već neko vrijeme obilazi škole na području svoje općine gdje mladim maturantima želi približiti one srednje škole i fakultete koji su potrebni tržištu.

Osim što Općina Kakanj već neko vrijeme stipendira učenike koji pohađaju škole sa deficitarnim zanimanjima, odlučili su u sklopu tih aktivnosti i direktno porazgovarati s učenicima i predstaviti poticajne programe.

"Pored stipendiranja učenika koji pohađaju škole deficitarnih zanimanja, danas smo u direktnom razgovoru željeli približiti i ostale poticajne programe kako bi djeca koja završe takve škole mogla čuti o pogodnostima za brzo zaposlenje i pokretanje vlastitog biznisa nakon završene srednje škole", kazao je načelnik Bajtarević.

Dodao je da im je u planu nam obići sve kakanjske osnovne škole, a zatim ovaj projekat putem nastavnika i direktora škola prezentirati njihovim roditeljima.

"U godinama iznad nas ovo se pokazalo kao najbolji model stipendiranja učenika i usmjeravanja u konkretne djelatnosti", dodao je Bajtarević.

Općina Kakanj za učenike koji se opredijele za deficitarna zanimanja osigurava stipendije u iznosu od 1.000 KM za srednjoškolce, odnosno 1.500 KM za studente.