Funkcija nikad dosta
130

Kadar SNSD-a iz Doboja obavlja čak šest funkcija, prijavljen je zbog sukoba interesa

B. R.
Miloš Bukejlović (Foto: banjaluka.net)
Miloš Bukejlović (Foto: banjaluka.net)
Transparency International (TI) podnio je krivičnu prijavu protiv SNSD-ovog Miloša Bukejlovića zbog sukoba interesa. Bio je općinski odbornik, član dva nadzorna odbora, direktor, stranački sekretar i predsjednik karate kluba.

U TI-u su napomenuli da je od augusta 2019. do juna 2021. bio član Nadzornog odbora dobojskog preduzeća Gradska toplana, a istovremeno je u dva mandata bio odbornik u lokalnoj skupštini, što je zabranjeno entitetskim Zakonom o sprečavanju sukoba interesa.

Ovim zakonom, kako je saopćeno, izabranim predstavnicima lokalne vlasti se izričito zabranjuje da budu članovi nadzornih odbora ili direktori javnih preduzeća koje je osnovala jedinica lokalne samouprave, a riječ je o preduzeću koje je u vlasništvu Grada Doboja.

Osim toga, Bukejlović kao sekretar Gradskog odbora SNSD-a u Doboju prema Zakonu o javnim preduzećima ne bi mogao biti član uprave bilo kojeg javnog preduzeća, jer obavlja izvršnu funkciju u stranci, a tako nešto je izričito zabranjeno članom 11. ovog zakona.

No, on je trenutno, kako su naveli u TI-u, direktor Zavisnog preduzeća Elektroprivrede Republike Srpske Elektro Doboj, ali i član Nadzornog odbora Željeznica RS.

"Nažalost, jedina zakonska mogućnost koja u ovom slučaju postoji jeste obraćanje Nadzornom odboru preduzeća koji je zadužen za provođenje zakona", istaknuto je.

Shodno tome, TI je uputio dopis Nadzornom odboru Željeznica RS čiji je Bukejlović predsjednik, sa informacijom da on po zakonu ne može biti na toj funkciji, a ista informacija upućena je i Nadzornom odboru Elektro Doboja čiji je Bukejlović direktor. TI BiH je zatražio i reakciju Ombudsmana za ljudska prava, za kojeg su naveli da u ovakvim situacijama, gdje se radi o očiglednom kršenju zakona, može izdati preporuku.

"Ipak, zbog manjkavosti Zakona o sprečavanju sukoba interesa RS funkcionerima sa nižih nivoa vlasti dozvoljeno je biti na funkcijama u javnim preduzećima čiji je osnivač RS. TI se već dugo zalaže za unapređenje zakonodavstva o sukobu interesa na svim nivoima, a trenutno je ovakva situacija dozvoljena samo u RS-u", poručeno je.

Kako je saopćeno, bitno je istaći da Miloš Bukejlović obavlja i šestu funkciju koja se tretira zakonodavstvom o sukobu interesa, ali je situacija u kojoj se nalazi trenutno dozvoljena na nivou entiteta koji ima najlošiji zakon u ovom segmentu.

"Bukejlović je trenutno predsjednik Karate kluba Sloga iz Doboja koji se finansira iz budžeta, a prema podacima sa kojima raspolaže TI, 2022. primili su sredstva Grada Doboja u iznosu od 10.000 KM i Ministarstva porodice omladine i sporta RS u iznosu od 4.500 KM. Međutim, Zakonom o sprečavanju sukobu interesa u RS zabranjuje se izabranim funkcionerima da budu na čelu udruženja i fondacija (što uključuje i sportske klubove) samo u slučaju ako se oni finansiraju iz budžeta u iznosu višem od 100.000 KM godišnje", obrazloženo je.

U TI-u smatraju da je ovaj prag postavljen dosta visoko, što omogućava brojnim funkcionerima u RS-u da budu i sa jedne i sa druge strane, odnosno da usvajaju budžet i određuju visinu sredstava i istovremeno koriste ta sredstva.

"Poređenja radi, u Brčko Distriktu zabranjeno je svim funkcionerima da budu na čelu udruženja ko se finansiraju sa više od 10.000 KM sa bilo kojeg nivoa vlasti dok je na nivou Bosne i Hercegovine taj iznos za sportska udruženja ograničen na 50.000 KM", naglašeno je.

Kako su saopćili iz TI-a, činjenice da jedna osoba obavlja više nespojivih funkcija po dva zakona i da istovremeno utječe na dodjelu i trošenje javnih sredstava jasno ukazuju da bi nadležne institucije morale reagovati, a potrebno je i uskladiti zakone o sukobu interesa na svim nivoima u skladu sa evropskim standardima.