U aprilu 1993. godine
24

Jozo Franković osuđen na sedam godina zatvora za ubistvo ratnog zarobljenika ARBiH

Piše: M. N.
Kantonalni sud u Novom Travniku osudio je Jozu Frankovića (1960.) iz Kiseljaka na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Prvostepenom presudom Franković je proglašen krivim da je kao pripadnik HVO-a ubio zarobljenog pripadnika ARBiH Senahida Begovića 20. aprila 1993. godine u mjestu Višnjica.

Dvadesetog aprila 1993. godine u popodnevnim satima u mjestu Višnjica, općina Kiseljak, Jozo Franković zvani Brico je zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima HVO-a, nakon što su u dvorište kuće Age Palalije, gdje su bili postrojeni zarobljeni civili bošnjačke nacionalnosti, bili dovedeni i pripadnici ARBiH koji su se predali pripadnicima HVO-a, među kojima je bio i Senahid Begović, prišao Senahidu Begoviću i počeo ga udarati kundakom puške u predjelu lica te rukama i nogama po cijelom tijelu, nakon čega se pridružuju i ostali pripadnici HVO-a, da bi Senahid Begović od zadobijenih povreda pao na zemlju nekoliko puta. U jednom momentu se uspio otrgnuti i pokušao je pobjeći od navedenih, da bi odmah potom Jozo Franković zvani Brico i drugi nepoznati pripadnici HVO-a u njega pucali iz automatskih pušaka rafalno s namjerom da liše života Senahida Begovića koji je od brojnih ispaljenih metaka preminuo na mjestu događaja", navodi se u presudi.

Franković se djelimično oslobađa plaćanja troškova suđenja, a za troškove pristupa svjedoka i na ime paušala mora platiti 390,60 KM.

Franković je 2006. godine osuđen na tri godine zatvora za teško razbojništvo koje je s još jednim optuženim počinio u noći s 5. na 6. decembar 1993. godine u selu Rotilj. Prijeteći nožem tada su opljačkali kuću u kojoj su bili Alija Bišćo, Hajra Bišćo, Ćamil Beganović i Esad Beganović, Ramiz Bjelanović i Salima Mujkić te Bahrija Emšo zajedno s maloljetnim sinom. Tom prilikom su oduzeli nakit i novac, prijetili žrtvama da će ih zaklati, udarali i seksualno uznemiravali žene.

Pomilovao ga je Živko Budimir i kazna mu je smanjena na godinu i šest mjeseci zatvora.