BiH
7

Još traje saslušanje Hamdije Lipovače u Tužilaštvu USK-a

FENA
Saslušanje premijera Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdije Lipovače, osumnjičenog za zloupotrebu položaja ili ovlasti, kod kantonalne tužiteljice Ornele Cerić-Mrenica još uvijek traje - potvrdio je glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva u Bihaću Adnan Tulić novinarima okupljenim ispred zgrade ove pravosudne ustanove.

Ponovio je da će izjavu za medije dati tek kad bude završeno njegovo i saslušanje drugog uhapšenog, vlasnika poduzeća "Agra" Alena Gluhalića, a kada će to biti nije mogao precizirati.

Osumnjičeni Lipovača i Gluhalić u zgradu Tužilaštva USK-a dovedeni su jutros nešto prije 10:00 sati, ali po Tulićevim riječima, saslušanje nije počelo odmah, zbog hitnih istražnih radnji, koje su danas provedene na nekoliko lokacija, među ostalim i u Lipovačinom stanu u Sarajevu, s ciljem pronalaženja materijalnih dokaza za daljnju istragu.

Tulić je potvrdio da će Tužilaštvo USK-a za obojicu osumnjičenih zatražiti mjeru pritvora po više osnova, te vjeruje da će ona biti prihvaćena, no konačnu odluku o tome donijet će Kantonalni sud u Bihaću.

Iako u Kantonalnom tužilaštvu nisu htjeli precizirati o čemu se radi, s obzirom na hapšenje Gluhalića, riječ je o rekonstrukciji Sportsko-rekreacionog centra STENS.

Lipovača se sumnjiči da je kao načelnik u ime Općine 2007. godine potpisao službenu ispravu u koju je unio netačne podatke o izvođenju dodatnih radova s identičnim datumom, ali drugim novčanim iznosom radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi za izvođača radova - bihaćku firmu "Agra", u vlasništvu Alena Gluhalića.

Početna cijena radova na STENS-u iznosila je 810.000 KM, a na kraju je zbog više aneksa ugovora o dodatnim radovima naplaćeno 1,7 miliona maraka.