BiH
181

Još jedna velika pobjeda SDA u borbi za prava građana

Klix.ba
Bakir Izetbegović (Foto: Anadolija)
Bakir Izetbegović (Foto: Anadolija)
Ustavni sud BiH, na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i člana Predsjedništva SDA Bakira Izetbegovića, preispitao je sporne i štetne odredbe Zakona o državljanstvu.

Prema tim odredbama, naši se državljani koji pored bosanskohercegovačkog imaju i državljanstvo zemlje sa kojom BiH nema potpisan bilateralni sporazum, moraju odreći jednog državljanstva.

"Takve odredbe su neustavne i diskriminatorske. Zbog njih bi, početkom naredne godine, BiH izgubila više od milion državljana, mahom izbjeglih i prognanih, koji su život nastavili van domovine. Nakon što ih je preispitao, Ustavni sud BiH je poništio takve odredbe, a Bosanci i Hercegovci širom zadržat će pravo na državljanstvo svoje zemlje", saopćeno je iz SDA.

U roku od mjesec dana, ovo je, kako navode u ovoj stranci, već druga zaredom pobjeda probosanske politike SDA pred Ustavnim sudom BiH. SDA podsjeća da je Ustavni sud BiH, a na zahtjev predsjednika Sulejmana Tihića, nedavno donio odluku kojom se manjem bh. entitetu oduzima pravo raspolaganja državnom imovinom na području RS, što se smatra najvažnijom odlukom tog suda od njegovog osnivanja. Ujedno, ističu kako je to i velika pobjeda SDA u očuvanju cjelovitosti i nezavisnosti BiH.

"Borba za BiH i njene građane ne vodi se glasnim i prijetećim govorima, izmišljotinama i podvalama. Postoje Ustav, zakoni i institucionalni mehanizmi kojima se treba služiti, kako bi se spriječila svaka eventualna odredba ili zakon koji bi bili na štetu zemlje ili građana, a SDA je u više navrata dokazala da upravo to i radi", saopćeno je.