BiH
0

Još četiri osobe iz Srebrenice oboljele od bruceloze

FENA
Prema informacijama iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, nalazi ljekara potvrdili su da su u naseljima na području općine Srebrenica još četiri osobe oboljele od bruceloze.

Kako navode iz ove zdravstvene ustanove u pitanju su stanovnici naselja Ursići, Sućeska i Bajramovići. Plaši podatak da je među oboljelima i četvero djece.

  • Uključujući posljednja četiri slučaja, broj osoba oboljelih od bruceloze, koja može imati teške posljedice, je 33, navode iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla (UKC).

Zbog još nekoliko uzoraka krvi stanovnika Srebrenice, koji trebaju proći analizu, očekivati je da će broj oboljelih biti i veći. Ljekari Doma zdravlja u Srebrenici, svakodnevno šalju uzorke krvi građana ove općine na analizu u Klinički centar Tuzla.

Posljednjih dana i na području Tuzlanskog kantona otkriven je veliki broj oboljelih ovaca, uglavnom nomada iz Travnika, nakon čega se, dijelom pristupilo eutanaziji životinja, dok su preostale životinje, čiji nalazi krvi nisu pokazali prisustvo bruceloze, vraćene vlasnicima u srednju Bosnu.

U Tuzlanskom kantonu za sada nema oboljelih ljudi.