BiH
6

Jevrejska novinarka Molly Gellert: Ostavila sam srce u Sarajevu

Klix.ba
Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Sarajevo (Foto: Klix.ba)
U serijalu kolumni "Neočekivana Evropa", kolumnistica Molly Gellert opisuje Sarajevo u kojem je boravila i u kojem je, kako je napisala, ostavila Srce.

"Sarajevo nije bilo na mojoj listi gradova koje moram vidjeti", počinje autorica svoj tekst u The Jerusalem Postu.

"Kad bih razmišljala o Bosni i Hercegovini, prva pomisao bila je rat. Ali, prošle godine moja Elise je imala konferenciju u Sarajevu i, kad živite u Budimpešti, a vaša prijateljica je tako blizu, nemate drugog izbora nego je posjetiti. Nikada neću zaboraviti vožnju u taksiju sa aerodroma prema gradu. Glavu sam držala prislonjenu na staklo i u nevjerici sam gledala ožiljke rata u kojem su bosanski Srbi opkolili grad", piše Gellert.

"Na zidovima skoro svake zgrade pored koje smo prošli su bile rupe veličine bejzbol loptice. U jednom trenutku okrenula sam glavu i vidjela vozača kako me gleda na retrovizoru. 'Vidite', kazao mi je, 'šta smo preživjeli'.

"Sam grad je prelijep. Smješten između zelenih planina bio je meta četverogodišnje opsade. Užurbane ulice prepune su šetača i cafee terasa, malih prodavnica koje se nadovezuju jedna na drugu... U blizini možete vidjeti džamije, crkve i sinagoge".

Ona je, zajedno sa prijateljicom Elisom, osjetila i noćni život u Sarajevu.

"Nakon što smo pili rakiju te noći, već ujutro smo imali stomačne tegobe i užasnu glavobolju. Međutim, to nas nije spriječilo da obiđemo mjesto gdje je ubijen Franz Ferdinand, sarajevske mostove koji spajaju obale rijeke Miljacke, Sarajevski tunel spasa koji govori o preživljavanju tokom opsade", piše autorica.

Na povratku iz Tunela, Elisa i Molly su zamolile taksistu da stane kako bi povraćale. U tom trenutku vidjele su Davidovu zvijezdu.

"Tako smo slučajno naišle na Jevrejsko groblje, jedno od najvećih u Evropi, koje datira iz 1630. godine. Obišle smo ga i pomolile se", navodi između ostalog.

Nakon toga, njih dvije su obišle Sarajevsku sinagogu i Muzej Jevreja. Naučile smo da je Bosna za vrijeme Osmanske vladavine bila jedna od rijetkih teritorija gdje su Jevreji mogli ići nakon progona iz Španije i Portugala. Tu su udareni temelji suživota muslimana i jevreja u Sarajevu. Slika crkve pored džamije, džamije pored sinagoge... počela je dobivati na smislu. Na odlasku iz Sarajeva, nisam gledala kroz prozore već sam bila u svojim mislima, nisam razmišljala o ožiljcima rata", navodi na kraju kolumnistica Molly Gellert u serijalu kolumni "Neočekivana Evropa".