BiH
0

Jevreji danas slave 5771. Roš Ha-šanu

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Jevreji širom svijeta danas slave 5771. Novu godinu - Roš Ha-šanu koju su sinoć svečano dočekali, većinom u krugu porodice. Roš Ha-šana označava početak vjerskog kalendara u ranoj jeseni, između početka septembra i kraja oktobra, i to je doba kada svaki Jevrej treba srediti svoj život.

Novu godinu Jevreji dočekuju i slave puhanjem u ovnov rog, a tokom deset dana, odnosno između Nove godine i praznika Jom Kipur, vrše samoispitivanje svijesti i pokajanje.

Na Roš Ha-šanu običaj je da se zapali svijeća koja gori 24 sata i smatra se kako se time spaljuju grijesi. Običaj je da na novogodišnjoj trpezi bude nešto slatko, najčešće jabuke umočene u med, što predstavlja simbol želje da narednih 12 mjeseci budu dobri i slatki. Ne služe se ljuta, kisela i slana jela.

Uglavnom se jede riba sa glavom ili jagnjeća glava da bi godina bila cjelovita. Također, uzima se i nekoliko zrna nara, a vjeruje se da nar ima 613 zrna, koliko je i Božijih zapovijedi.

Jevrejska Nova godina traje dva dana, odnosno do zalaska sunca u petak. Njome se obilježava početak desetodnevnog razdoblja molitve, samoispitivanja i kajanja, koje kulminira postom na praznik Jom Kipur. To je Dan pomirenja i smatra se najsvetijim i najtužnijim danom jevrejskog kalendara.

Jevreji -Aškenazi i se na Novu godinu pozdravljaju riječima: "Budite odmah upisani i upečaćeni za dug život u Novoj godini", a Sefardi:"Zaslužite mnoge ugode i dobra godine".

Redakcija portala Sarajevo-x.com želi svim Jevrejima u BiH, ali i širom svijeta da Novu godinu, Roš Ha-šanum dočekaju u miru, ljubavi, raspoloženju, dobrom zdravlju i naravno u krugu svojih najbližih.