BiH
0

Jelić i predstavnici stranaka iz RS-a za reformu policije uz ostanak MUP-a RS-a

FENA
Predsjednik Republike Srpske Milan Jelić i predstavnici srpskih parlamentarnih stranaka saglasili su se večeras da su spremni nastaviti razgovore o reformi policije u BiH, ali da postoji minimum ispod kojeg neće ići, a to je ostanak policije RS-a.

Jelić je kazao da je optimista i da očekuje da će se u narednih pet dana naći rješenje za reformu policije, te da su predstavnici RS-a opredijeljeni za evropske integracije, ali i da to zavisi od predstavnika Federacije BiH.

On je nakon sastanka kazao na pres-konferenciji da se ne može dozvoliti ukidanje policije RS-a, jer bi to bilo dalje urušavanje institucija RS-a i sigurno uvod u ukidanje RS-a kao entiteta.

Naglasio je i da će se "u narednom periodu preko predstavnika RS-a u zajedničkim organima pokretati krivična odgovornost svih onih koji urušavaju ustavno-pravni poredak RS-a i BiH".

On je kazao da je na sastanku postignut visok stepen jedinstva po pitanju postojanja MUP-a RS-a, te da će se u narednom periodu ostati iza prijedloga koji su predstavnici RS-a ponudili u državnom parlamentu u vezi sa policijskim strukturama u BiH.

Dogovoreno je i da se ta reforma mora riješavati u skladu sa Ustavom, te u okviru tri evropska principa, kazao je Jelić i prenio stav da dosadašnji prijedlozi iz RS-a ne narušavaju ta tri principa.

Razgovorima o reformi policije koje je inicirao Jelić prisustvovali su i član Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojša Radmanović, premijer RS-a Milorad Dodik, kao i ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo.

PDP-e je na sastanku predstavljao Slobodan Nagradić, SDS Slobodan Prtilo, ispred SRS-a RS prisutan je bio Milanko Mihaljica, DNS-a Marko Pavić i Socijalističke partije Petar Đokić.

Podsjećamo, Ured visokog predstavnika pozvao je eksperte bh. političkih stranaka da se sutra okupe u Banjoj Luci na četvrtoj rundi tehničkih razgovora u vezi sa protokolom o reformi policije, koji je predstavljen političkim liderima krajem prošloga mjeseca.

Ovaj sastanak održat će se sutra u zgradi OHR-a u Banjoj Luci.