BiH
0

Jednokratnu novčanu pomoć Općine Centar ove godine dobile 302 porodilje

Klix.ba
Općina Centar već nekoliko godina jednokratnom novčanom pomoći pomaže porodiljama da nabave sve što im je potrebno za novorođenčad. Za finansijsku podršku porodiljama u 2016. godini u budžetu je izdvojeno više od 82.000 KM.

Kako bi pomogli porodiljama kupiti neophodnu opremu za novorođenčad i na taj način doprinijeli poboljšanju nataliteta, Općina Centar već nekoliko godina porodiljama pruža finansijsku podršku.

Prema izmjenama i dopunama Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane koje su usvojene početkom ove godine, pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 300 maraka imaju sve porodilje iz Centra koje rode prvo dijete i drugo dijete, a porodilje koje rode treće i svako sljedeće dijete imaju pravo na iznos od 500 maraka.

"Da su izmjene i dopune Pravilnika donijele rezultate govori i podatak da su u 2016. godini 302 porodilje primile jednokratnu novčanu pomoć Općine Centar, od toga 268 porodilja je dobilo po 300 KM za prvo i drugo novorođenče, a 34 po 500 KM za treće i svako sljedeće dijete", istakli su iz općinske Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica, koja ovaj projekat uspješno realizuje od 2013. godine.

U budžetu za 2016. godinu Općina Centar je izdvojila 82.600 KM za jednokratne novčane pomoći porodiljama.