Dragan Čović
0

Jedinstven HDZ u BiH za tri mjeseca

SRNA
Lider HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da će u naredna tri mjeseca u BiH biti provedeno davno najavljeno ujedinjenje HDZ BiH i HDZ 1990.

"Na dostojanstven način ćemo provesti proces izgradnje HDZ BiH i obećavam da ćemo to uraditi u sljedeća tri mjeseca", rekao je Čović juče u Zagrebu, govoreći na Saboru HDZ Hrvatske.

On je dodao da će ujedinjeni HDZ BiH tako postati, kako je rekao, snaga koja će jasno reći kako želi urediti BiH i tako obezbijediti ravnopravnost za sva tri naroda.

"Na taj bi način Hrvati izborili ravnopravnost", istakao je Čović i pozvao Zagreb da podrži Hrvate u BiH i da ne ukida dvojno državljanstvo.

Zamjenik predsjednika HDZ 1990. Martin Raguž potvrdio je opredjeljenje svoje stranke za proces ujedinjenja i naglasio da taj proces treba biti proveden na načelima pomirenja.

"Potvrđujem ruku pomirenja i da ovaj proces provedemo ljudski i dostojanstveno, bez pobjednika i poraženih", rekao je Raguž u svom govoru na Saboru u Zagrebu, prenose hrvatski mediji.

Dojučerašnji predsjednik HDZ Hrvatske Ivo Sanader na Saboru je upozorio da BiH neće opstati bez Hrvata i pozvao na ujedinjenje dvije stranke.

"Neka HDZ BiH bude temeljna snaga Hrvata u BiH, a Hrvatska će vam uvijek biti podrška", poručio je Sanader u svom govoru kojim se oprostio od funkcije predsjednika stranke, na koju je prošle sedmice podnio ostavku.

Raskol u HDZ BiH dogodio se 2005. godine, a od tada su bila tri neuspjela pokušaja ujedinjenja HDZ BiH i HDZ 1990.